Planul lui Erdogan pentru o Turcie Mare. Proiectul Turan

31 Dec. 2022, 08:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Dec. 2022, 08:50 // Actual //  bani.md

Căutarea de a crea un stat turc mai mare este o idee veche. Ea a fost promovată pentru prima dată de Comitetul pentru Uniune și Progres, înființat în secret la Istanbul în 1889, care a încercat să creeze o entitate turcă numită Turan pe ruinele Imperiului Otoman falimentar, se arată într-o analiză a Hilal Khashan, profesor de științe politice în cadrul Universității Americane din Beirut și reputat expert în Orientul Mijlociu, apărută în Geopolitical Futures.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a dat asigurări joi că ţara sa nu va permite niciodată Greciei să-şi extindă apele teritoriale în Marea Egee.

„Avertizăm încă o dată Grecia. Să nu cadă pradă unui eroism prefăcut, punându-şi încrederea în cei care i-ar putea ţine spatele. Să nu caute aventură. Că nu se va sfârşi bine pentru voi!”, a spus ministrul turc, în declaraţii adresate presei.

Cavusoglu a avertizat că nu va permite Greciei să-şi extindă apele nici măcar cu încă o milă marină, cu atât mai puţin cu cele 12 pe care Atena le revendică în unele porţiuni.
Şeful diplomaţiei turce a reamintit declaraţia din 1995 a parlamentului de la Ankara în care se menţiona că orice extindere cu peste 6 mile marine a apelor teritoriale elene din Marea Egee va fi primită cu toate opţiunile pe masă, inclusiv cu cele militare.

Proiectul Turan

Adepții ideologiei turaniene consideră că regiunea Turan include zonele dintre platoul iranian și Marea Caspică. Unii susținători ai naționalismului turanic susțin că populația turanică include popoare din vestul Chinei până în estul Europei. Aceștia consideră că populația turcică de astăzi este formată din locuitorii din Turcia, Caucaz, Asia Centrală și Balcani.

Liderii turci moderni și-au asumat cauza înființării unui stat turc mai mare. Partidul Republican al Poporului (CHP), înființat de părintele fondator al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, a preluat conducerea în susținerea acestui proiect. Cel mai recent, președintele Recep Tayyip Erdogan a devenit principalul susținător al acestuia după ce Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a preluat puterea în 2002. Accentul său a fost pus pe revigorarea pan-turanismului și pe îmbinarea acestuia cu neo-otomanismul, un concept pe care Ataturk îl abandonase.
Extinderea razei de acțiune a Turciei
Liderii turci au căutat de ani de zile să încheie alianțe cu alte state cu majoritate musulmană pentru a extinde raza de acțiune a Turciei. În perioada în care a fost prim-ministru, între 1989 și 1993, Turgut Ozal a încercat să deschidă un nou capitol al relațiilor Turciei cu țările arabe și musulmane, după ani de relații tensionate sub conducerea CHP. În 1997, prim-ministrul Necmettin Erbakan a înființat Organizația pentru Cooperare Economică Developing-8, din care fac parte Indonezia, Malaezia, Iran, Egipt, Pakistan, Bangladesh și Nigeria. Când AKP a preluat puterea, ministrul de externe a lansat politica Turciei „zero probleme cu vecinii săi”, menită să minimizeze tensiunile cu alte state din Orientul Mijlociu.

Turcia își sporește, de asemenea, soft power-ul în Caucazul de Sud. Cel mai important succes al său a fost înregistrat în Azerbaidjan, care a beneficiat de asistența Turciei în cel de-al doilea război din Nagorno-Karabah împotriva Armeniei în 2020. În 2017, Turcia a înființat o bază militară în Qatar, pe fondul unor rapoarte privind planuri de invadare a țării, iar în 2019 a desfășurat trupe în Libia. Intervenția sa militară a rupt asediul din Tripoli de către Armata Națională Libiană cu sediul la Tobruk. Turcia a semnat recent un acord de cooperare militară cu guvernul de uniune al Libiei. Și, în timp ce și-a reparat relațiile cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și și-a exprimat dorința de a-și rezolva divergențele cu Egiptul, a escaladat disputa cu Grecia și Cipru cu privire la zona economică exclusivă din Mediterana de Est.
În 2016, presa de stat turcă a publicat o nouă hartă a țării care îi extindea granițele recunoscute la nivel internațional. Aceasta încorpora câteva insule grecești din Marea Egee, precum și teritoriul din nordul Siriei, care se întindea de la Alep până la orașele irakiene de nord – Mosul și Kirkuk.

Publicarea hărții a coincis cu discursul lui Erdogan despre necesitatea de a modifica Acordul de la Lausanne din 1923, care a stabilit granițele Turciei moderne. De asemenea, el l-a criticat pe Ataturk pentru că a abandonat Mosul și Alep.

De asemenea, Ankara încearcă de mult timp să apere minoritățile turcești care trăiesc în străinătate. A refuzat să recunoască decizia Franței de a împărți Siria în 1920-21 în cinci state și a înființat sanjakul autonom Alexandretta, redenumit ulterior Hatay, ca subdiviziune a statului Alep. În 1936, Turcia a depus o plângere la Liga Națiunilor, susținând că rezidenții turci din Hatay au fost victimele unor abuzuri. Cu o lună înainte de moartea lui Ataturk, în 1938, francezii au declarat înființarea statului provizoriu Hatay, co-administrat de Franța și Turcia, încălcând termenii Tratatului de independență franco-sirian. În 1939, Turcia a anexat teritoriul după ce un referendum trucat a arătat că majoritatea locuitorilor erau în favoarea unirii cu Republica Turcă.

Ankara a venit în apărarea etnicilor turci din Cipru după ce au izbucnit ciocniri cu ciprioții greci în 1963. Turcia și-a desfășurat forțele aeriene și a amenințat că va invada, înainte ca președintele american Lyndon Johnson să o avertizeze să nu facă acest lucru. În 1974, Garda Națională cipriotă a orchestrat o lovitură de stat ordonată de junta greacă, ca parte a unui plan de unificare a Ciprului cu Grecia. Profitând de preocuparea Washingtonului pentru scandalul Watergate, Turcia a invadat Ciprul, preluând controlul asupra a 40% din insulă. Ulterior, partea de nord a Ciprului și-a declarat independența, înființând în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA