Planuri grandioase! Moldova vrea să exporte autobuze electrice peste Prut și în Ucraina

22 Aug. 2023, 12:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2023, 12:25 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, la Chișinău a fost prezentat primul autobuz electric cu încărcare dinamică. Autobuzul electric, care poate parcurge 70 de kilometri în mod autonom și corespunde standardelor internaționale, a fost realizat de către echipa de ingineri din cadrul companiei „Informbusiness”. Această companie este specializată în producerea de echipamente electronice pentru transport, cu o exportație către peste 170 de orașe din întreaga lume, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Potrivit comunicatului emis de Guvernul Republicii Moldova, acest progres semnificativ în industria auto a fost lăudat de oficialități și experți. Prim-ministrul Dorin Recean a încurajat dezvoltarea continuă a industriei și a subliniat importanța inovațiilor locale.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că Guvernul va continua să sprijine producătorii din diferite sectoare economice și a subliniat faptul că această realizare consolidează industria auto și conferă Republicii Moldova statutul de producător de mașini.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că transportul reprezintă aproximativ 35% din consumul total de energie al țării și că electrificarea transportului reprezintă o modalitate eficientă de a reduce emisiile de carbon. De asemenea, a menționat că această realizare plasează Moldova într-o poziție de producător de tehnologie avansată.

Vitalie Eșanu, fondatorul și conducătorul companiei „Informbusiness”, a evidențiat succesele companiei și planurile sale de dezvoltare viitoare. În cursul acestui an, compania va furniza primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. Pe lângă aceasta, intenționează să exporte autobuzele în țări precum Ucraina și România, care manifestă interes pentru aceste mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei are în vedere construirea unei uzine de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău