Epoca de aur a economisirii s-a încheiat! Depozitele moldovenilor din bănci s-au redus cu 5,4% în doar o lună

22 Aug. 2023, 12:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2023, 12:02 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna iulie 2023, piața depozitelor bancare a înregistrat anumite schimbări, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Depozitele noi atrase la termen s-au diminuat cu 5,4% față de luna iunie 2023, ajungând la suma de 3,2 miliarde de lei.

Depozitele atrase în moneda națională au continuat să ocupe o parte semnificativă, reprezentând 65,2% din totalul depozitelor atrase în luna iulie. Cu toate acestea, această categorie de depozite a înregistrat o scădere de 3,9% față de luna precedentă.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională a scăzut cu 1,21 puncte procentuale, ajungând la 5,08%, în timp ce rata medie pentru depozitele în valută a scăzut ușor cu doar 0,05 puncte procentuale, atingând 2,54%.

Din perspectiva termenelor de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au constituit cea mai mare pondere, reprezentând 43,7% din totalul depozitelor la termen. Depozitele atrase de la persoanele fizice au reprezentat 37,5% din total.

Depozitele persoanelor fizice au scăzut cu 5,8% în comparație cu luna precedentă, ajungând la 2,5 miliarde de lei. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice a scăzut cu 1,40 puncte procentuale, ajungând la 5,25%, iar rata medie pentru depozitele în valută a scăzut cu 0,20 puncte procentuale, ajungând la 2,62%.

În iulie 2023, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice s-au majorat cu 6,2%, ajungând la 446,6 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora au scăzut cu 21,8%, ajungând la 185,2 milioane lei. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice a scăzut cu 0,31 puncte procentuale, ajungând la 4,47%, în timp ce rata medie pentru depozitele în valută s-a majorat cu 0,47 puncte procentuale, ajungând la 2,13%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău