Polonia supărată rău pe țările care acceptă să plătească gazul rusesc în ruble: Ar trebui penalizate

28 Apr. 2022, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Apr. 2022, 15:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze țările care plătesc pentru gazul rusesc în ruble, a spus ministrul polonez al mediului, la o zi după ce Moscova a decis să oprească livrările de gaze spre Polonia și Bulgaria pentru că au refuzat să facă plata în ruble, scrie Reuters.

Statele membre UE par să nu fi ajuns la un acord cu privire la cum ar putea să continue să plătească pentru importurile de gaze fără să încalce sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia militară a Ucrainei pe care a declanșat-o pe 24 februarie. Multe dintre națiunile europene rămân dependente de importurile de energie din Rusia.

Polonia, unul dintre cei mai înverșunați promotori ai sancțiunilor împotriva Moscovei, a spus că UE ar trebui să interzică toate livrările de gaze naturale din Rusia, scrie Digi24.

„Ceea ce ne lipsește în prezent este sancționarea totală a gazului, ceea ce ar rezolva problema cu Gazpromul, problema cu resepctarea pe deplin a sancțiunilor”, a spus miercuri Anna Moskwa pentru postul de televiziune Polsat News. „Ne așteptăm la aceste sancțiuni.”

Austria, Germania și Ungaria – principalele state europene care se opun sancțiunilor

Principalele state care se opun sancțiunilor mai dure împotriva importurilor de gaze din Rusia sunt Austria, Germania și Ungaria, potrivit ministrului mediului din Polonia.

„Contăm pe faptul că vor exista consecințe pentru țările [care plătesc în ruble] și ca, în consecință, acestea să oprească plățile în ruble”, a spus Moskwa, fără să precizeze la ce fel de consecințe se așteaptă Polonia.

Noul sistem de plată pentru gaze al Rusiei implică deschiderea unui cont la Gazprombank, acolo unde plățile în euro sau dolari pot fi convertite în ruble, și ar permite unor state să continue să cumpere gaze naturale rusești ceea ce ar slăbi frontul comun pe care Uniunea Europeană încearcă să îl facă împotriva Moscovei.

Compania Uniper, un furnizor de electricitate din Germania, a spus joi că va începe să transfere plata pentru gazele rusești dintr-o bancă din Europa într-una din Rusia.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău