Polonia supărată rău pe țările care acceptă să plătească gazul rusesc în ruble: Ar trebui penalizate

28 Apr. 2022, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Apr. 2022, 15:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze țările care plătesc pentru gazul rusesc în ruble, a spus ministrul polonez al mediului, la o zi după ce Moscova a decis să oprească livrările de gaze spre Polonia și Bulgaria pentru că au refuzat să facă plata în ruble, scrie Reuters.

Statele membre UE par să nu fi ajuns la un acord cu privire la cum ar putea să continue să plătească pentru importurile de gaze fără să încalce sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia militară a Ucrainei pe care a declanșat-o pe 24 februarie. Multe dintre națiunile europene rămân dependente de importurile de energie din Rusia.

Polonia, unul dintre cei mai înverșunați promotori ai sancțiunilor împotriva Moscovei, a spus că UE ar trebui să interzică toate livrările de gaze naturale din Rusia, scrie Digi24.

„Ceea ce ne lipsește în prezent este sancționarea totală a gazului, ceea ce ar rezolva problema cu Gazpromul, problema cu resepctarea pe deplin a sancțiunilor”, a spus miercuri Anna Moskwa pentru postul de televiziune Polsat News. „Ne așteptăm la aceste sancțiuni.”

Austria, Germania și Ungaria – principalele state europene care se opun sancțiunilor

Principalele state care se opun sancțiunilor mai dure împotriva importurilor de gaze din Rusia sunt Austria, Germania și Ungaria, potrivit ministrului mediului din Polonia.

„Contăm pe faptul că vor exista consecințe pentru țările [care plătesc în ruble] și ca, în consecință, acestea să oprească plățile în ruble”, a spus Moskwa, fără să precizeze la ce fel de consecințe se așteaptă Polonia.

Noul sistem de plată pentru gaze al Rusiei implică deschiderea unui cont la Gazprombank, acolo unde plățile în euro sau dolari pot fi convertite în ruble, și ar permite unor state să continue să cumpere gaze naturale rusești ceea ce ar slăbi frontul comun pe care Uniunea Europeană încearcă să îl facă împotriva Moscovei.

Compania Uniper, un furnizor de electricitate din Germania, a spus joi că va începe să transfere plata pentru gazele rusești dintr-o bancă din Europa într-una din Rusia.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău