Polonia: un scenariu negru cu inflaţie puternică şi prelungită şi cu scădere economică

14 Iul. 2022, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 07:43 // Actual //  Lupu Eduard

Proiecţiile Departamentului de Analiză şi Cercetare Economică (DAiBE) al Băncii Naţionale a Poloniei (NBP) arată că inflaţia va atinge vârful abia în primul trimestru al anului viitor, scrie The Warsaw Voice. Este ceva nou şi sumbru în condiţiile în care experţii se aşteptau ca punctul de maxim al scumpirilor să fie aproape.

Proiecţiile (prognoze făcute presupunând, printre altele, că nu va fi schimbată traiectoria ratelor dobânzilor şi nu vor exista modificări legislative) ale Departamentului de Analiză au fost incluse în ultimul anunţ al Consiliului de Politică Monetară. După cum a explicat guvernatorul băncii centrale o zi mai târziu, proiecţia a fost principalul argument pentru majorarea ratei dobânzii principale cu 0,50 puncte procentuale, la 6,5%, în loc de cu 0,75 sau 1 punct procentual, ca în lunile precedente.

Analiştii de la DAiBE se aşteaptă acum ca economia să încetinească destul de brusc. PIB-ul Poloniei este probabil să crească cu doar 1,4% în 2023, după un avans de 4,7% anul acesta.

Cu toate acestea, previziunile pentru întregul an nu surprind pe deplin amploarea încetinirii economice aşteptate. Potrivit DAiBE, faza sa cea mai abruptă va fi în prima jumătate a anului 2023, când PIB-ul va creşte cu o rată anuală de numai 0,5-0,9%. Cu toate acestea, se patre că DAiBE se aşteaptă ca la sfârşitul anului 2022 şi începutul 2023 să se facă simţită scădere trimestrială a PIB-ului ajustat sezonier.

Această idee este întărită de faptul că economiştii de la banca centrală cred că numărul de oameni care lucrează în economie va scădea în 2023 şi 2024. Acesta va fi şi rezultatul proceselor demografice.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău