Ucraina rupe relațiile diplomatice cu regimul de la Phenian după gestul slugarnic față de Rusia

14 Iul. 2022, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina a anunțat miercuri, 13 iulie, ruperea relațiilor diplomatice cu Coreea de Nord după ce regimul de la Phenian a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, din estul țării, relatează Reuters.

”Considerăm că această decizie este o tentativă a Phenianului de a submina suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe ucrainean într-un comunicat de pe site-ul său.

Coreea de Nord a recunoscut miercuri două ”republici populare” separatiste proruse din estul Ucrainei drept state independente. Această recunoaştere ar fi a treia, după cea din partea Siriei, la sfârşitul lui iunie, şi cea din partea Rusiei, cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi lanseze ofensiva împotriva Ucrainei, în februarie.

”Reprezentanţa diplomatică” a separatiştilor la Moscova a difuzat pe Telegram o fotografie cu reprezentanta sa, Olga Makeeva, primind ceea ce ea prezintă a fi o scrisoare de recunoaştere din mâinile ambasadorului nord-coreean Sin Hong Chol.

Cu puţin timp înainte de aceasta, liderul teritoriului separatist Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat această recunoaştere din partea autorităţilor nord-coreene. ”Statutul internaţional al Republicii Populare Doneţk continuă să se întărească”, a spus el. ”Aceasta este o nouă victorie pentru diplomaţia noastră”, a adăugat el pentru AFP.

Ambasada Coreei de Nord la Moscova a confirmat că a recunoscut miercuri independenţa ambelor entităţi teritoriale, Doneţk şi Lugansk, a informat mai târziu agenţia de presă TASS.

Rusia şi-a justificat ofensiva militară împotriva Ucrainei prin necesitatea de a apăra aceste entităţi separatiste din estul ţării.

Moscova este considerată de Occident, în pofida infirmărilor sale, instigatoarea acestor mişcări separatiste în 2014, în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.
Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook  sau pe  Google NewsAdsScrie pe

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău