Portretul lui Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor făcută scrum: Legăturile cu mafia rusă și diamante africane

26 Dec. 2023, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Dec. 2023, 15:09 // Actual //  bani.md

Complexul turistic „Ferma Dacilor”, deținut de Cornel Dinicu, a fost distrus într-un incendiu devastator în dimineața zilei de marți, 26 decembrie. Numele lui Cornel Dinicu este asociat cu mai multe scandaluri notorii din anii 2000, inclusiv afacerea „Portbagajul”, ceea ce adaugă o notă tragică evenimentului recent.

În anii 2000, Cornel Dinicu era cunoscut în lumea interlopă a Capitalei și era implicat în afacerea „Portbagajul”. În ianuarie 2000, Dinicu și complicii săi au furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din mașina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Regie și Giulești. Acest incident a generat un scandal de amploare, implicând poliția, complicitatea autorităților și o rețea de traficanți de droguri.

În prezent, Cornel Dinicu este judecat la Înalta Curte de Casație pentru aceste acuzații. Mai mult, numele său a fost asociat cu o afacere dubioasă cu diamante în Africa și cu intervenții în forță de tip racket în România.

Dinicu s-a mutat în Prahova după o misiune în Africa, unde era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă, fiind recunoscut la începutul anilor 2000 drept un temut ”recuperator”, consacrat grație intervențiilor sale în forță de tip racket, conform Evenimentul Zilei în anul 2007.

Prezența lui Dinicu a fost semnalată în Guineea, districtul Kono – renumit pentru minele sale de diamante. Dinicu era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă. Premisele afacerii au atras atenţia, iar Cornel Dinicu a fost trimis în Sierra Leone. El reprezenta Total Asset Management GmbH, o companie elveţiană cu interese majore în România – conectată la gruparea Boris Golovin-Anatoli Patron-Iuri Ustinov. Total Asset Management (TAM) intenționa să preia un sfert din mina diamantiferă, investind în firma concesionara.

Ulterior, el a devenit cunoscut pentru complexul turistic „Ferma Dacilor” de la Tohani din Prahova. Complexul s-a bucurat de notorietate prin construcția unor căsuțe în copaci, concepute pentru a permite turiștilor să supravegheze lupii, o idee care nu s-a concretizat în cele din urmă.

Cu toate acestea, „Ferma Dacilor” a devenit celebră pentru bucătăria tradițională și prețurile ridicate, atrăgând clienți cu posibilități financiare peste medie. Cu incendiul care a distrus acum complexul, se încheie o pagină din istoria controversată a lui Cornel Dinicu și a afacerilor sale. Autoritățile investighează cauza incendiului și impactul acestuia asupra patrimoniului turistic și economic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău