Potop de taxe peste oamenii de afaceri! Deputații au tăiat jumătate de miliard de lei

09 Nov. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2023, 11:17 // Actual //  bani.md

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un pachet de legi menit să elimine barierele administrative din domeniul fiscal și vamal, facilitând astfel activitatea mediului de afaceri. Acest pachet reprezintă un set amplu de măsuri menite să reducă complexitatea și dificultatea procedurilor administrative pentru întreprinderi.

Printre acțiunile propuse în domeniul fiscal se regăsește posibilitatea de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii plătite cu cardurile de afaceri, cu valori de până la 2000 de lei pe bon fiscal și cu un total de 10,000 de lei pe perioadă fiscală. De asemenea, limita sumei considerate restanță fiscală va fi majorată la 500 de lei, comparativ cu limita actuală de 100 de lei.

În cadrul acestui pachet, va fi eliminată obligația deținerii registrului mașinii de casă și control, economisind aproximativ 5 milioane de ore de lucru anual pentru antreprenori conform estimărilor. Mai mult, interacțiunea cu Serviciul Fiscal de Stat va fi digitalizată, eliminându-se obligația de a aplica doar semnătura olografă sau de a prezenta documente exclusiv pe suport de hârtie.

Legislația propune, de asemenea, modificarea procedurii de aplicare a scutirii TVA pentru reimport în e-comerț, conform standardelor europene. Bariera pentru examinarea contestațiilor la Consiliul de soluționare a disputelor va fi redusă, iar Consiliul va include cel puțin 50% reprezentanți ai asociațiilor din mediul de afaceri cu relevanță în domeniul vamal.

Un alt aspect important este includerea benzinei și motorinei în lista produselor admise pentru regimul vamal de antrepozit. Această modificare va facilita operațiunile de import-export și stocare a produselor petroliere și gaz lichefiat. De asemenea, se va elimina restricția ca garanțiile bancare să fie acceptate doar de la o anumită bancă, permitând acceptarea garanțiilor emise de orice bancă licențiată din țară.

De asemenea, se propune simplificarea procesului de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale, eliminându-se obligația de a depune o declarație vamală detaliată.

Potrivit estimărilor autorităților, aceste schimbări legislative vor aduce o economie de cel puțin 500 de milioane de lei anual, reprezentând aproximativ 0,2% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău