Prăbușirea economiei Rusiei a început din cauza lui Putin: ”Ne întoarcem în vremurile sovietice”

31 Mart. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2023, 07:53 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin din Ucraina, țările occidentale au impus pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război a Moscovei. Acum, după 400 de zile de la startul conflictului, economia Rusiei începe să se prăbușească.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze naturale s-au redus cu aproape 50%, rubla s-a devalorizat cu 20% în ultimele 5 luni, iar cheltuielile bugetare au crescut cu 50%, se arată într-o analiză din The Wall Street Journal. Totul se întoarce în perioada sovietică, susțin analiștii de la Institutul de studii economice de la Viena.

„Economia Rusiei intră într-o regresie pe termen lung”, a prezis Alexandra Prokopenko, un fost oficial al Băncii Centrale a Rusiei, care a părăsit țara la scurt timp după invazie. Miliardarul rus Oleg Deripaska a avertizat luna aceasta că Rusia rămâne fără numerar. „Nu vor fi bani anul viitor, avem nevoie de investitori străini”, a spus magnatul materiilor prime.

După ce și-a pierdut în mare parte piața europeană de alături și cu alți investitori occidentali retrăgându-se, Moscova devine din ce în ce mai dependentă de China, alimentând temerile de lungă durată că Moscova va deveni o colonie economică a vecinului său dominant din sud.

Primele luni ale invaziei Rusiei asupra Ucrainei de anul trecut au determinat o creștere a prețurilor petrolului și gazelor naturale, ceea ce a adus un profit extraordinar pentru Moscova. S-au terminat acele zile.

Pe măsură ce războiul continuă în al doilea an, iar sancțiunile occidentale sunt mai puternice, veniturile guvernamentale ale Rusiei sunt strânse, iar economia sa s-a mutat pe o traiectorie de creștere mai scăzută, probabil pe termen lung.

Exodul creierelor și lipsa forței de muncă distruge economia Rusiei

Cele mai mari exporturi ale țării, gaze și petrol, au pierdut clienți importanți.

Finanțele guvernamentale sunt tensionate. Rubla a scăzut cu peste 20% din noiembrie față de dolar. Forța de muncă s-a micșorat pe măsură ce tinerii sunt trimiși pe front sau fug din țară din cauza fricii de a fi recrutați. Incertitudinea a redus investițiile în afaceri.

Deficitul fiscal a atins 34 de miliarde de dolari în primele două luni, echivalentul a peste 1,5% din producția economică totală a țării. Scăderea exporturilor, piața îngustă a muncii și creșterea cheltuielilor guvernamentale agravează riscurile de inflație, a anunțat Banca centrală luna aceasta. Inflația Rusiei a fost de aproximativ 11% în februarie, comparativ cu luna respectivă a anului trecut.

Exodul creierelor de după invazie și mobilizarea militară a 300.000 de oameni din toamna trecută au dus la ca aproximativ jumătate din întreprinderi să se confrunte cu deficit de muncitori, potrivit băncii centrale.

Rusia a încercat înlocuirea importurilor – înlocuirea mărfurilor străine cu altele de casă – cu ani de zile înainte de actualele sancțiuni, cu un succes limitat. O mare parte din echipamentele sale de telecomunicații și software-ul avansat de foraj petrolier este importată.

„Este un pic ca și cum ne-am întoarce în vremurile sovietice, făcând totul singuri”, a spus Vasily Astrov, economist la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena. „Va fi aproape imposibil să înlocuiți corect ceea ce lipsește.” Analiștii de la Banca centrală au numit realitatea postbelică „industrializare inversă”, sugerând o dependență de o tehnologie mai puțin sofisticată.

În ianuarie și februarie a acestui an, însă, veniturile din impozitele pe petrol și gaze, care reprezintă aproape jumătate din veniturile bugetare totale, au scăzut cu 46% de la un an la altul, în timp ce cheltuielile de stat au crescut cu peste 50%.

Țițeiul emblematic al țării, Urals, a câștigat în medie 49,56 dolari pe baril în februarie, potrivit Ministerului de Finanțe, o reducere semnificativă față de Brent, care s-a tranzacționat cu aproximativ 80 de dolari pe baril.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO