Premier Energy din Republica Moldova își extinde afacerile cu gaze în România

23 Nov. 2021, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Nov. 2021, 09:38 // Actual //  bani.md

Doar jucătorii mari pot să suporte achiziţiile de gaze în contextul preţurilor istorice, acesta fiind mai degrabă un moment de conservare a businessului decât pentru extindere pe partea de furnizare Pe de altă parte, situaţia actuală a României, în care lemnul este principala sursă de încălzire, este o oportunitate pentru extinderea reţelelor de gaze, spun reprezentanţii Premier Energy, al treilea cel mai mare furnizor de gaze pentru clienţii casnici, un business de 697 mil. lei românești anul trecut, constată reprezentanții companiei Premier Energy.

„Când am luat decizia de a investi în România, am preluat o companie mică, plină de probleme. Acum este al treilea cel mai mare furnizor de gaze, vrem să continuăm să investim, dar avem o abordare regională aşa că ne uităm şi la Grecia, Bulgaria, Moldova, Ungaria“, a spus Jose Garza, CEO al Premier Energy şi acţionar minoritar al Emma Capital, fondul de investiţii din spatele companiei.

Fondul de investiţii Emma Capital a fost fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deţine în prezent cea mai mare parte a grupului. Smejc a fost partener de busi­ness al miliardarului ceh Petr Kellner, care şi-a pierdut viaţa anul acesta într-un accident de elicopter.

Premier Energy a terminat anul trecut cu un business de 697 de milioane de lei şi cu pierderi de 35 mil. lei, potrivit datelor pe 2020 de la Ministerul Finanţelor. „Premier Energy este activ pe zona de distribuţie şi furnizare a gazului, market leader în Moldova“, a spus Iuliana Pănescu, head of treasury în cadrul Premier Energy.

Premier Energy este unul dintre cei doi distribuitori de energie electrică din Republica Moldova și asigură cu energie două treimi din populația țării, inclusiv capitala Chișinău.

Premier Energy este cel mai mare vânzător de energie electrică din țară. Anul trecut compania avea peste 800.000 clienți și o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde lei.

Premier Energy a  intrat pe piața Republicii Moldova după ce a achiziționat businessul de la GasNaturalFenosa în anul 2019.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ