Prețul grâului și porumbului a sărit în aer urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei

24 Feb. 2022, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Feb. 2022, 15:47 // Actual //  bani.md

Creşterile înregistrate joi de preţul grâului şi porumbului au atins nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago, după ce atacul Rusiei asupra Ucrainei au pus sub semnul întrebării livrările unui important furnizor mondial de cereale, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5% fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră. Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare.

În jurul orei 8:26 a.m. GMT, la Chicago Board of Trade preţul grâului era în creştere cu 5,7%, până la 9,3475 dolari per bushel, fiind blocat la maximumul de 50 de cenţi peste preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, declanşând cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii. Potrivit Itar Tass, Rusia a suspendat, până la noi ordine, circulaţia navelor comerciale în Marea Azov, pe unde sunt exportate o parte din cerealele Ucrainei. Continuă însă operaţiunile la porturile din Marea Neagră.

„Pieţele au intrat în panică în această dimineaţă”, subliniază firma franceză de consultanţă Agritel.

Marii importatori de cereale sunt deosebit de vulnerabili, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia aprovizionează foarte multe ţări din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa. Atenţia pieţelor se va îndrepta spre o licitaţie de achiziţionare de grâu care ar urma să fie organizată joi în Egipt, cel mai mare importator mondial. Agritel precizează că până acum Egiptul a fost inundat cu oferte de grâu provenit din bazinul Mării Negre însă în contextul actual este neclar care sunt furnizorii care vor mai participa la licitaţia de joi.

Pe lângă criza din Ucraina, situaţia este agravată de seceta din America de Sud care a înrăutăţit perspectivele privind livrările de soia boabe, cotaţiile futures ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Cotaţiile la ulei de palmier sunt şi ele la maxime istorice din cauza deficitului de mână de lucru care limitează producţia în Malayezia, unul din principalii producători.

Toate aceste creşteri ar putea să se repercuteze asupra preţurilor la raft, deoarece o gamă largă de produse de la paste până la ciocolată vor deveni mai scumpe, afectând şi mai mult bugetele gospodăriilor. Aceasta în condiţiile în care în luna ianuarie un indicator al preţurilor mondiale la alimente calculat de Naţiunile Unite s-a apropiat de un nivel record.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău