Prețul la miezul de nuci a început să se micșoreze! Nu mai este atât de solicitat de turci

20 Ian. 2022, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Ian. 2022, 11:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În Moldova, după o perioadă de aproape o lună de stabilizare, s-a reluat procesul de scădere a prețurilor angro la miezul de nucă. Săptămâna trecută prețul a scăzut în medie cu 10 lei/kg și s-a vândut cu un preț de aproximativ la 110 lei/kg.

Prețul mediu este în continuare mai mare decât în ​​octombrie – la începutul sezonului (100 lei/kg), sau în ianuarie 2021 (90 lei/kg). Cu toate acestea, merită luat în considerare faptul că, în primul rând, actuala reducere a prețului miezului de nucă are loc pe fondul unei deprecieri dinamice a leului moldovenesc față de dolar și euro, care este puțin probabil să se oprească sau cel puțin să încetinească în viitorul apropiat. În al doilea rând, unii operatori ai pieţei locale nu exclud ca în ianuarie să continue scăderea preţurilor la nuci în interiorul ţării, scrie EastFruit.

Potrivit comercianților moldoveni, prețurile la miezul de nucă au scăzut din cauza cererii aproape zero din partea cumpărătorilor turci (în contextul devalorizării lirei), precum și a cumpărătorilor din unele țări din Europa de Sud non-UE. De altfel, prețurile la migdale, care sunt exportate în principal pe piața turcă, sunt în scădere și pe piața din Moldova. În anii precedenți, vânzările de miez de nucă de calitate scăzută către Turcia și Balcani au fost importante pentru exportatorii săi din Moldova la sfârșitul sezonului de comercializare.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

Înainte de criza din Federația Rusă din 1998, comerțul moldovenilor cu rușii era de 58%. Așa o dependență de o singură țară Republica Moldova nu a avut nici până atunci, nici după. România deținea la acea vreme o cotă de 6,7%. După criza din 1998, din 2006, din 2013 și acum în 2022 după criza războiului din Ucraina, comerțul moldovenilor cu rușii a scăzut constant, constată economistul Veaceslva Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, din 2006 și până în 2012 exporturile în Federația Rusă au cunoscut o recuperare, dar nu de durată. Din 2014, când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, Federația Rusă a impus sancțiuni Chișinăului, este în scădere continuă comerțul dintre cele două părți. În primele trei luni ale anului curent ponderea Federației Ruse în exporturile Republicii Moldova a ajuns la 5,4%.

Acum la capitolul piața de desfacere a mărfurilor moldovenești, Federația Rusă nu mai contează pentru Republica Moldova, cu excepția a două produse de bază: merele și strugurii. În schimb, România a crescut constant. După intrarea României în UE, Republica Moldova a fost beneficiarul indirect al acestui fapt. Companiile care au mers cu investiții în România s-au extins și în Republica Moldova. În prezent, ponderea României în exporturile Republicii Moldova este de 31,7%, sau o creștere de 4,7 ori față de 1997 și de 3 ori mai mult decât următoarele țări din clasament, Turcia și Italia, care deține câte 11% din cotă de export a Republicii Moldova”, a punctat economistul.

Exporturile moldovenești, în primele trei luni ale anului 2022, au cunoscut o creștere spectaculoasă. Importurile, s-au majorat și ele, însă nu ca volum, dar în ceea ce privește prețul. Comerțul extern al Republicii Moldova a fost influențat atât la capitolul exporturi, cât și la capitolul importuri, de contextul internațional legat de creșterea prețurilor, dar și de războiul din Ucraina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău