Guvernul urmează să direcționeze companiei Moldovagaz circa 700 mil. de lei pentru soluționarea deficitului de cash flow, după votarea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.
Este vorba de 125 mil. de lei din amânarea plății TVA și câte 200 mil. de lei din compensații pentru luna ianuarie și martie și 150 mil. de lei pentru luna februarie, care vor fi achitate anticipat companiei Moldovagaz.
Noi suntem deschiși deplin pentru discuții cu conducerea Federației Ruse despre livrarea gazelor.(…) Am văzut ieri că s-a declarat că relația Gazprom cu Moldovagaz este strict comercială. Sperăm că este așa. Un client când solicită o amânare, aceasta este acceptată, dar nu se pun ultimatumuri. Sper că nu există conotații politice în această decizie a Gazpromului”, a declarat premierul Natalia Gavriliță, în cadrul ședinței Parlamentului.
În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.
Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.
Cu votul a 58 de deputați PAS a fost votată starea de urgență pe întreg teritoriul țării pe un termen de 60 de zile. Hotărârea a fost aprobată în ședința de joi a legislativului. Demersul vine în contextul situației dificile de pe piața gazelor naturale și pentru a soluționa deficitul de cash flow al companiei Moldovagaz.