Prețurile la mandarine au luat-o razna în Republica Moldova! Turcii au schimbat calculele

11 Dec. 2023, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 14:10 // Actual //  Lupu Eduard

Mandarinele devin tot mai scumpe în Republica Moldova și Ucraina, iar acest fenomen este atribuit creșterii semnificative a prețurilor de transport din Turcia. Potrivit analiștilor de la EastFruit, în săptămâna trecută s-a observat o creștere bruscă a cererii pentru mandarinele produse în Turcia, determinând o majorare a costurilor de transport.

Ploile recente din regiunea Mersin au contribuit la întârzieri în procesul de recoltare și expediere a mandarinelor, accentuând astfel creșterea prețurilor acestor fructe în Republica Moldova și Ucraina.

Fiodor Rîbalko, expert în comerțul internațional cu fructe și legume, citat de EastFruit, a menționat că producătorii turci vând mandarinele la prețul de 0,30-0,35 USD/kg, iar după procesare, mandarinele pregătite pentru export sunt oferite în medie la 0,55 USD/kg. Cu toate acestea, este posibilă o nouă creștere a prețurilor pentru aceste fructe în viitorul apropiat.

Deoarece Turcia este cel mai mare exportator mondial de mandarine, această situație a afectat prețurile în țările din Europa de Est. Ucraina a înregistrat cea mai semnificativă creștere a prețurilor, cu o medie de 30%, în timp ce în Republica Moldova, prețurile la mandarine au crescut cu 11% în ultimele două săptămâni.

Principalele piețe de desfacere pentru mandarinele turcești sunt Rusia, Irak și Ucraina. Cu toate acestea, exportul către țările Uniunii Europene este limitat, cele mai mari volume fiind direcționate către România și Polonia.

În contrast, prețurile la mandarine în Asia Centrală au înregistrat o tendință negativă, fiind semnificativ mai mici decât în Europa de Est. Această scădere este atribuită expansiunii active a Pakistanului pe piață, oferind produse la un preț mai accesibil și confruntându-se cu concurența din partea Chinei și Turciei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău