„Fără bani”: noul președinte ultraliberal Milei anunță un „șoc” de austeritate pentru Argentina

11 Dec. 2023, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 10:55 // Actual //  Lupu Eduard

Ultraliberalul Javier Milei a devenit duminică președinte al Argentinei, anunțând un „șoc” inevitabil de austeritate și avertizând de la bun început că situația economică a țării se va „înrăutăți” pe termen scurt, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Nu există alternativă la ajustare, nu există alternativă la un șoc” bugetar, deoarece „nu există bani”, a declarat Milei în fața a câteva mii de susținători în fața Parlamentului, unde tocmai depusese jurământul.

„Știm că situația se va înrăutăți pe termen scurt. Dar apoi vom vedea roadele eforturilor noastre”, a adăugat el într-un discurs ofensiv, promițând „toate deciziile necesare pentru a rezolva problema cauzată de 100 de ani de risipă din partea clasei politice” și de „cea mai proastă moștenire” primită vreodată de un guvern.

În fața sa, o mare de oameni cu steaguri argentiniene și tricouri ale echipei naționale i-au aclamat discursul, în strigăte de „Libertad, Libertad” și chiar „Motosierra!” (drujbă!), cu referire la unealta pe care a fluturat-o în timpul campaniei pentru a simboliza reducerile care vor fi făcute în „statul inamic”.

La prânz, Javier Gerardo Milei, în vârstă de 53 de ani, a devenit cel de-al doisprezecelea președinte al Argentinei de la revenirea la democrație, în urmă cu 40 de ani, jurând în fața parlamentarilor că va onora funcția de președinte „cu loialitate și patriotism”, iar apoi îmbrăcând eșarfa prezidențială alb și bleu.

În doar doi ani, outsiderul Milei, un economist devenit cunoscut în ultimii 6-7 ani ca polemist pe platourile televiziunilor, a dat peste cap politica argentiniană. Ales deputat în 2021, el a măturat de pe scenă blocul peronist (centru-stânga) și cel de dreapta, care au alternat la putere în ultimii 20 de ani.

“Salut, eu sunt leul!”

La 19 noiembrie, el a obținut o victorie răsunătoare în alegerile prezidențiale în fața ministrului centrist al economiei, Sergio Massa, cu 55,6% din voturi.

A treia economie ca mărime din America Latină, dar afectată într-o inflație cronică (143% de la an la an), o datorie structurală și o sărăcie care afectează 40% din populație, Argentina se pregătește pentru ajustări dureroase.

După discursul său, punctat de sloganul său preferat „Viva la Libertad, carajo!” (Trăiască libertatea, la naiba!), Milei, alături de sora sa – care va fi secretar general al președinției – Karina, 50 de ani, a parcurs într-o mașină decapotabilă cei 2 km de la Parlament până la Casa Rosada, președinția, oprindu-se ocazional pentru a saluta mulțimea.

De la balconul președinției, el a salutat ulterior mulțimea cu un strigăt caracteristic: “Salut tuturor, eu sunt leul!”, un vers dintr-o melodie hard-rock argentiniană.

Dar el a reiterat că „dacă va trebui să trecem printr-o perioadă dificilă, vom trece prin ea”, lansând un „Let’s make Argentina great again” în stil Trump.

Rămâne incertitudinea cu privire la primele măsuri: devalorizarea peso-ului, cunoscut ca fiind supraevaluat? Primele reduceri bugetare, în special în domeniul lucrărilor publice? Restricții sau chiar interzicerea tipăririi de bani?

Duminică, el a reafirmat că primul obiectiv concret va fi o reducere cu 5% a deficitului bugetar PIB, care „va cădea în sarcina statului, nu a sectorului privat”.

Dar până atunci, „oamenii vor avea prețuri „libere” pentru prima dată după mult timp: sfârșitul „prețurilor reglementate””, spune Viktor Beker, economist la Universitatea Belgrano, care prevede o inflație ridicată în decembrie și ianuarie.

“Dați-i timp”

Milei însuși a avertizat că inflația nu va fi ținută sub control decât peste „18 până la 24 de luni”.

Vor mai putea oare portofelele argentinienilor să o suporte? Mulți au declarat duminică că, deși „va fi greu”, sunt pregătiți să „îi dea timp”.

Deocamdată, pozițiile mai controversate ale lui Milei rămân în afara radarului: opoziția sa față de avort, legalizat în 2021, și negarea faptului că schimbările climatice sunt „responsabilitatea omului”.

Milei a fost învestit sub privirea binevoitoare a liderilor naționaliști și conservatori și a politicienilor care i-au salutat cu entuziasm victoria: brazilianul Jair Bolsonaro, ungurul Viktor Orban și Santiago Abascal, liderul grupului spaniol de extremă dreapta Vox.

De asemenea, a fost prezent și ucraineanul Volodimir Zelenski, cu care Javier Milei a împărțit o îmbrățișare lungă. Zelenski îi mulțumise recent lui Milei pentru „sprijinul său clar” pentru Ucraina.

Regele Spaniei și președinții statelor vecine Uruguay, Chile și Paraguay au fost, de asemenea, la Buenos Aires. Brazilianul Lula, care a fost puternic criticat de Milei în trecut, își delegase șeful diplomației pentru ceremonie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău