Prețurile pentru merele timpurii au început să crească în Moldova

20 Aug. 2021, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 11:32 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la sfârșitul săptămânii trecute, nivelul mediu al prețurilor cu ridicata la merele de vară de pe piața moldovenească a crescut cu aproximativ 1 leu / kg – până la 5 lei / kg. Cu o săptămână mai devreme, prețurile acestor produse au scăzut cu aceeași sumă – 1 lei / kg. Comercianții organizațiilor producătorilor agricoli consideră că, înainte de începerea recoltării în masă a merelor „soiurilor de toamnă” (probabil până la jumătatea lunii septembrie), prețurile cu ridicata pentru aceste fructe, cel mai probabil, nu vor scădea. La sfârșitul lunii august a anului trecut, prețurile cu ridicata pentru merele de vară din Moldova erau mai mari – aproximativ 6 lei / kg, scrie EastFruit.

Operatorii pieței de fructe și legume din Moldova asociază condițiile prealabile pentru stabilizare și, eventual, chiar o ușoară creștere a prețurilor la mere pe termen scurt, cu factori exclusiv interni. În primul rând, cu o creștere tangibilă a cererii de fructe și legume în timpul vacanțelor de vară ale lucrătorilor migranți. În plus, trebuie de remarcat faptul că, la sfârșitul verii, merele devin în mod tradițional cel mai ieftin și cel mai disponibil fruct din țară.

După cum a raportat anterior EastFruit, se așteaptă ca țara să aibă o recoltă destul de mare de mere. Recent, reprezentanții Asociației Moldova Fruct au anunțat o prognoză optimistă – recolta de mere din 2021 ar putea depăși 600 de mii de tone. În acest sens, conducerea organizației a cerut să înceapă exportul acestor fructe chiar de la începutul campaniei de recoltare. Dacă grădinarii-comercianți respectă recomandările, va deveni un stimulent tangibil pentru creșterea prețurilor interne de cumpărare a merelor în Moldova.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 12:06 // Actual //  Lupu Eduard

Înainte de negocierile 1+1 de la sediul OSCE de la Chișinău, pretinsul ministrul de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev a spus că la întrevedere vor fi discutate mai multe probleme. Este vorba de problema liberei circulații, importul de medicamente, alimente și problema crizei energetice.

„Trebuie să discutăm despre livrea energiei electrice. Dacă va fi contract vom livra și energie electrică. (…) Despre gaz noi discutăm și cu Federația Rusă, am trimis scrisori la OSCE și ONU pentru soluționarea situației de criză din Transnistria cu impact minim pentru populație”, a punctat Ignatiev.

Întrebat de ce Transitria  nu plătește pentru gazul livrat (datoria se ridică la 8 miliarde USD n.r), Ignatiev susține că problemele au început în data de 1 octombrie când au fost reduse cantitățile de gaz pentru Transnistria de partea moldovenească.

„Contractul semnat cu Gazprom prevede inclusiv soluționarea datoriilor istorice se face audit, populația din Transnistria achită pentru gaz or, președintele Krasnoselski a spus că Transnistria e gata să-și achite datoria pentru gaz”, spune Ignatiev.

Referindu-se la reducerea livrărilor de gaz în regiunea stângă a Nistrului, Ignatiev susține că: „Rusia livrează cantitatea de gaz stabilită în contract, dar nu și volumele de gaz suplimentare de care este nevoie în perioada iarnă. Rusia a spus de ce nu livrează cantitățile suplimentare. Noi am vorbit cu domnul Serebrian (Oleg Serebrian vicepremierul pentru Reintegrare n.r) în data de 20 octombrie și am discutat aceste probleme. Am vorbit și cu Moldovagaz care este cauza reducerii volumelor și ni s-a spus că nu au fost îndeplinite niște obligații contractuale”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serbrian a precizat că în cadrul întrevederii „speră să fie găsite o soluție pe dosarul energetic”.

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent către Republica Moldova după ce Gazprom a redus livrările de gaz. În consecință Chișinăul s-a reorientat către piața din România. Or, prețul mediu de achiziție este de 230 euro MW/h, în timp ce lumina de la Cuciurgan costa 77 USD mW/h.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, respectiv Chișinăul trimite 2,3 mil. metri cubi în stânga Nistrului, iar restul sunt destinați malului drept.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău