Preţurile petrolului au atins marţi cele mai ridicate niveluri din ultimele trei săptămâni

28 Dec. 2022, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2022, 08:34 // Actual //  bani.md

Preţurile petrolului au atins marţi cele mai ridicate niveluri din ultimele trei săptămâni, relaxarea restricţiilor pentru Covid-19 din China mărind speranţele pentru o refacere a cererii, în timp ce producţia din Statele Unite este afectată de furtunile de zăpadă, transmite agenția Reuters.

Cotaţia petrolului a crescut cu 1,5%, la 85,14 dolari pe baril, iar cea a petrolului West Texas Intermediate de pe piaţa americană a urcat cu 1,3%, la 80,62 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au atins în timpul tranzacţiilor cele mai ridicate niveluri consemnate după 5 decembrie. Pieţele din Marea Britanie şi Statele Unite au fost închise luni pentru sărbătoarea Crăciunului.

Comisia Naţională pentru Sănătate a anunţat luni că începând din 8 ianuarie nu va mai cere călătorilor din străinătate să intre în carantină, acesta fiind un pas major către relaxarea restricţiilor la graniţe, care au fost în mare parte închide începând din 2020.

”Acesta este ceva la care au sperat traderii şi investitorii”, a declarat Naeem Aslam, analist la firma Avatrade.

Între timp, frigul şi viscolul din SUA au afectat producţia de energie din Dakota de Nord şi până în Texas.

Producţia de petrol a scăzut cu 450.000-500.000 de barili pe zi în weekendul Crăciunului la exploatările Bakken, a anunţat Autoritatea pentru Conducte din Dakota de Nord.

”Vremea se va îmbunătăţi în această săptămînă, potrivit prognozei, ceea ce înseamnă că creşterea preţurilor nu va dura prea mult”, a spus Kazuhiko Saito, analist şef la firma Fujitomi Securities.

Unele facilităţi de producţie au fost repuse deja în funcţie. TotalEnergies a continuat marţi să repornească rafinăria sa din Port Arthur, Texas, care are o capacitate de 238.000 de barili pe zi.

Exxon Mobil a mărit nivelul producţiei la majoritatea unităţilor la rafinăria sa cu o capacitate de 369.024 de barili pe zi din Beaumont, Texas.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un decret care interzice livrările de petrol şi produse petroliere către ţările care au impus u plafon de preţ.

Vicepremierul rus Alexander Novak a spus vineri că Rusia ar putea reduce producţia de petrol cu 5%-7% la începutul lui 2023, ca reacţie la plafonul de preţ.

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO