Previziuni pesimiste pentru anul 2024! Banca Mondială și-a revizuit în scădere prognoza economică pentru Moldova

16 Mai 2024, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 09:48 // Actual //  Lupu Eduard

Experții Băncii Mondiale au redus prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Republicii Moldova pentru anii următori, conform noului raport al instituției.

Potrivit ultimelor estimări, Banca Mondială anticipează o creștere a PIB-ului moldovean de 2,2% în 2024, față de proiecția anterioară de 4,2%. Pentru anul 2025, se prognozează o creștere de 3,9%, față de estimarea anterioară de 4,1%, iar pentru 2026, se așteaptă o creștere de 4,5%.

Această revizuire în scădere a previziunilor de creștere este însoțită de o serie de observații cu privire la perspectivele economice ale Moldovei. Experții BM indică faptul că redresarea economiei va fi susținută de o creștere a venitului disponibil real, generată de inflație scăzută și stimulente fiscale pozitive.

Cu toate acestea, persistă anumite riscuri, inclusiv prețurile ridicate la energie și alimente, lipsa de încredere a consumatorilor și investitorilor, precum și problemele logistice care afectează exporturile către piețele CSI.

În plus, sectorul agricol se confruntă cu provocări legate de productivitate și de costurile ridicate, în timp ce sectorul energetic se adaptează la prețuri mai mari la energie. Cu toate acestea, se preconizează că sectorul industrial va își va reveni treptat, iar exporturile din industrii orientate spre export, cum ar fi cea textilă, farmaceutică și electrotehnică, vor contribui la creșterea economică.

În contextul acestei revizuiri a perspectivelor economice, autoritățile moldovene sunt încurajate să continue reformele care vizează diversificarea economică, competitivitatea și alinierea la agenda de aderare la UE, pentru a sprijini creșterea pe termen mediu a economiei și pentru a reduce vulnerabilitățile existente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău