Copiii cu autism din nordul ţării fac terapie la un centru deschis cu sprijinul Uniunii Europene şi Suediei

15 Mai 2024, 13:38
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
15 Mai 2024, 13:38 // Slider //  bani.md

Acum doi ani la Soroca a fost deschisă întreprinderea socială „TEAM ARA”, inaugurată cu ajutorul unui grant acordat antreprenoarei Nonna Mihălcean de către Uniunea Europeană şi Suedia, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene. Centrul oferă servicii de educaţie şi terapie pentru copii. Despre activitatea asociaţiei a vorbit fondatoarea în cadrul unui interviu oferit pentru portalul Asociaţiei pentru Drepturile Omului Lex XXI. 

„Am inaugurat acest centru după ce am beneficiat de un grant de 35 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, devenind a doua întreprindere socială lansată în cadrul proiectului Fundației Est-Europene „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică durabilă și incluzivă a țării”. Mai mult, acum un an, am mai obținut un grant în cadrul unui alt proiect Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, care are drept scop dezvoltarea întreprinderilor sociale ce contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților.Cred că fără ajutorul acordat de partenerii externi, deschiderea și activitatea acestui centru nu ar fi fost posibilă”, afirmă Nonna Mihălcean. 

Iniţial în cadrul centrului erau prestate servicii de pregătire preșcolară pentru copii cu vârste cuprinse între 6-7 ani, dezvoltare cognitivă pentru copii de 3-4 ani, dar și orientare profesională pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Ulterior a fost lansat serviciul de Terapie prin Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA) destinat copiilor cu tulburări de spectru autist.

„Terapia ABA este cel mai solicitat serviciu. Părinții vin cu copii din diferite localități. Este o terapie care susține și dezvoltă copiii cu autism și le oferă o șansă reală de dezvoltare și integrare în comunitate. Prin terapia ABA, treptat, copilul nu face anumite activități doar pentru recompensă, ci pentru că se distrează în timp ce lucrează la obținerea ei, iar rezultatele depind de mai mulți factori. La finalul câtorva luni sau ani de terapie ABA, copilul cu TSA se poate arăta mai interesat de lumea înconjurătoare și de oamenii din jur, poate comunica mai eficient, învață să ceară lucrurile de care are nevoie, dar și poate fi integrat mai ușor în grădiniță sau școală”, susţine antreprenoarea. 

Unul dintre cele mai apreciate servicii de către copii sunt petrecerile şi zilele de naştere organizate de către animatori, care oferă sărbători colorate atât contra plată, cât şi gratuit copiilor din familii social vulnerabile. Pe lângă asta, Centrul a oferit locuri de muncă pentru tinerele mămici aflate în concediu de îngrijire a copiilor. 

„Faptul că suntem catalogați ca întreprindere socială, din păcate, ne face să avem la moment doar responsabilități față de stat și comunitate. Achităm toate fiscalitățile, taxele la stat, inclusiv chiria și servicile comunale precum le achitam ca agent economic, la tarif maxim. Autoritățile publice locale nu ne oferă suport sau susținere în acest domeniu, chiar dacă venim cu rezolvarea unor probleme de ordin social, în partea de creare a locurilor de muncă pentru tineri și oferirea serviciilor gratuite pentru unii beneficiari”, conchide Nonna Mihălcean. 

Întreprinderea socială „TEAM ARA” a fost creată în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Bugetul total al proiectului este de peste 1.123.000 euro și urmează să fie implementat până în luna decembrie 2024.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău