Copiii cu autism din nordul ţării fac terapie la un centru deschis cu sprijinul Uniunii Europene şi Suediei

15 Mai 2024, 13:38
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
15 Mai 2024, 13:38 // Slider //  bani.md

Acum doi ani la Soroca a fost deschisă întreprinderea socială „TEAM ARA”, inaugurată cu ajutorul unui grant acordat antreprenoarei Nonna Mihălcean de către Uniunea Europeană şi Suedia, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene. Centrul oferă servicii de educaţie şi terapie pentru copii. Despre activitatea asociaţiei a vorbit fondatoarea în cadrul unui interviu oferit pentru portalul Asociaţiei pentru Drepturile Omului Lex XXI. 

„Am inaugurat acest centru după ce am beneficiat de un grant de 35 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, devenind a doua întreprindere socială lansată în cadrul proiectului Fundației Est-Europene „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică durabilă și incluzivă a țării”. Mai mult, acum un an, am mai obținut un grant în cadrul unui alt proiect Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, care are drept scop dezvoltarea întreprinderilor sociale ce contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților.Cred că fără ajutorul acordat de partenerii externi, deschiderea și activitatea acestui centru nu ar fi fost posibilă”, afirmă Nonna Mihălcean. 

Iniţial în cadrul centrului erau prestate servicii de pregătire preșcolară pentru copii cu vârste cuprinse între 6-7 ani, dezvoltare cognitivă pentru copii de 3-4 ani, dar și orientare profesională pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Ulterior a fost lansat serviciul de Terapie prin Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA) destinat copiilor cu tulburări de spectru autist.

„Terapia ABA este cel mai solicitat serviciu. Părinții vin cu copii din diferite localități. Este o terapie care susține și dezvoltă copiii cu autism și le oferă o șansă reală de dezvoltare și integrare în comunitate. Prin terapia ABA, treptat, copilul nu face anumite activități doar pentru recompensă, ci pentru că se distrează în timp ce lucrează la obținerea ei, iar rezultatele depind de mai mulți factori. La finalul câtorva luni sau ani de terapie ABA, copilul cu TSA se poate arăta mai interesat de lumea înconjurătoare și de oamenii din jur, poate comunica mai eficient, învață să ceară lucrurile de care are nevoie, dar și poate fi integrat mai ușor în grădiniță sau școală”, susţine antreprenoarea. 

Unul dintre cele mai apreciate servicii de către copii sunt petrecerile şi zilele de naştere organizate de către animatori, care oferă sărbători colorate atât contra plată, cât şi gratuit copiilor din familii social vulnerabile. Pe lângă asta, Centrul a oferit locuri de muncă pentru tinerele mămici aflate în concediu de îngrijire a copiilor. 

„Faptul că suntem catalogați ca întreprindere socială, din păcate, ne face să avem la moment doar responsabilități față de stat și comunitate. Achităm toate fiscalitățile, taxele la stat, inclusiv chiria și servicile comunale precum le achitam ca agent economic, la tarif maxim. Autoritățile publice locale nu ne oferă suport sau susținere în acest domeniu, chiar dacă venim cu rezolvarea unor probleme de ordin social, în partea de creare a locurilor de muncă pentru tineri și oferirea serviciilor gratuite pentru unii beneficiari”, conchide Nonna Mihălcean. 

Întreprinderea socială „TEAM ARA” a fost creată în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Bugetul total al proiectului este de peste 1.123.000 euro și urmează să fie implementat până în luna decembrie 2024.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 11:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 11:49 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a prezentat recent detalii despre reforma poliței RCA, care va permite șoferilor să plătească mai mult sau mai puțin în funcție de comportamentul lor în trafic. Conform declarațiilor sale, principala schimbare va consta în stabilirea tarifelor poliței RCA pe baza istoricului șoferului, iar cei care respectă regulile de circulație și nu sunt implicați în accidente vor plăti prime mai mici.

„Până acum, toți șoferii plăteau aceeași sumă pentru polița RCA, indiferent de istoricul lor. Cu noua reformă, fiecare șofer va plăti în funcție de disciplină – cine nu încalcă regulile, nu provoacă accidente, va beneficia de o primă mai mică”, a explicat Alaiba. El a subliniat că, prin acest sistem, șoferii responsabili vor fi recompensați pentru comportamentul lor, iar cei care prezintă un risc mai mare vor plăti un tarif mai mare.

Ministrul a menționat și că unele costuri pot varia față de anul trecut, dar a subliniat că cetățenii vor avea libertatea de a alege prestatorul de servicii care oferă cel mai avantajos preț. De asemenea, Alaiba a adus în discuție problema despăgubirilor pentru accidente, care în prezent sunt semnificativ mai mici decât media europeană, subliniind importanța acestei reforme în îmbunătățirea protecției financiare pentru victimele accidentelor.

„Reforma va ajuta la alinierea sistemului nostru de despăgubiri la standardele europene și va sprijini șoferii care se comportă responsabil în trafic”, a adăugat ministrul Economiei.

Potrivit BNM, prețurile pentru polițele RCA nu vor mai fi identice la toți asigurătorii. Fiecare companie de asigurări va calcula primele RCA în funcție de riscurile din propriul portofoliu, respectând o metodologie unică stabilită de autoritatea de supraveghere. În această perioadă de liberalizare parțială, va exista un nivel minim al primelor, în conformitate cu referințele stabilite de autorități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală