Copiii cu autism din nordul ţării fac terapie la un centru deschis cu sprijinul Uniunii Europene şi Suediei

15 Mai 2024, 13:38
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
15 Mai 2024, 13:38 // Slider //  bani.md

Acum doi ani la Soroca a fost deschisă întreprinderea socială „TEAM ARA”, inaugurată cu ajutorul unui grant acordat antreprenoarei Nonna Mihălcean de către Uniunea Europeană şi Suedia, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene. Centrul oferă servicii de educaţie şi terapie pentru copii. Despre activitatea asociaţiei a vorbit fondatoarea în cadrul unui interviu oferit pentru portalul Asociaţiei pentru Drepturile Omului Lex XXI. 

„Am inaugurat acest centru după ce am beneficiat de un grant de 35 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, devenind a doua întreprindere socială lansată în cadrul proiectului Fundației Est-Europene „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică durabilă și incluzivă a țării”. Mai mult, acum un an, am mai obținut un grant în cadrul unui alt proiect Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, care are drept scop dezvoltarea întreprinderilor sociale ce contribuie la creșterea economică durabilă a comunităților.Cred că fără ajutorul acordat de partenerii externi, deschiderea și activitatea acestui centru nu ar fi fost posibilă”, afirmă Nonna Mihălcean. 

Iniţial în cadrul centrului erau prestate servicii de pregătire preșcolară pentru copii cu vârste cuprinse între 6-7 ani, dezvoltare cognitivă pentru copii de 3-4 ani, dar și orientare profesională pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Ulterior a fost lansat serviciul de Terapie prin Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA) destinat copiilor cu tulburări de spectru autist.

„Terapia ABA este cel mai solicitat serviciu. Părinții vin cu copii din diferite localități. Este o terapie care susține și dezvoltă copiii cu autism și le oferă o șansă reală de dezvoltare și integrare în comunitate. Prin terapia ABA, treptat, copilul nu face anumite activități doar pentru recompensă, ci pentru că se distrează în timp ce lucrează la obținerea ei, iar rezultatele depind de mai mulți factori. La finalul câtorva luni sau ani de terapie ABA, copilul cu TSA se poate arăta mai interesat de lumea înconjurătoare și de oamenii din jur, poate comunica mai eficient, învață să ceară lucrurile de care are nevoie, dar și poate fi integrat mai ușor în grădiniță sau școală”, susţine antreprenoarea. 

Unul dintre cele mai apreciate servicii de către copii sunt petrecerile şi zilele de naştere organizate de către animatori, care oferă sărbători colorate atât contra plată, cât şi gratuit copiilor din familii social vulnerabile. Pe lângă asta, Centrul a oferit locuri de muncă pentru tinerele mămici aflate în concediu de îngrijire a copiilor. 

„Faptul că suntem catalogați ca întreprindere socială, din păcate, ne face să avem la moment doar responsabilități față de stat și comunitate. Achităm toate fiscalitățile, taxele la stat, inclusiv chiria și servicile comunale precum le achitam ca agent economic, la tarif maxim. Autoritățile publice locale nu ne oferă suport sau susținere în acest domeniu, chiar dacă venim cu rezolvarea unor probleme de ordin social, în partea de creare a locurilor de muncă pentru tineri și oferirea serviciilor gratuite pentru unii beneficiari”, conchide Nonna Mihălcean. 

Întreprinderea socială „TEAM ARA” a fost creată în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Bugetul total al proiectului este de peste 1.123.000 euro și urmează să fie implementat până în luna decembrie 2024.

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău