Prima țară din lume care ar putea avea doar 4 zile lucrătoare în săptămână. Va fi lansat un proiect pilot

15 Mart. 2021, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 16:17 // Actual //  MD Bani

Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care săptămâna de lucru va avea 4 zile, după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot pentru companiile interesate de această idee.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre”, a declarat Iñigo Errejón de la Más País pe Twitter. „Este o idee al cărei timp a sosit”.

Ideea câștigă teren și la nivel mondial. Șusținătorii ideii consideră că acestă procedură va crește productivitatea, va îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și va lupta împotriva schimbărilor climatice, propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Partidele de stânga din Spania, țară în care o greva de 44 de zile la Barcelona în anul 1919, a transformat țara în una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore, au profitat de această idee. „În Spania, un lucrător muncește mai mult decât indică media orelor de lucru la nivel european, productivitatea din țară însă lasă de dorit”, a spus Errejón. „Consider că faptul de a lucra mai mult, nu este echivalent cu a lucra mai bine”.

Detaliile exacte ale proiectului pilot vor fi stabilite împreună cu guvernul, însă, partidul a propus deja un proiect de trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor să testeze orarul redus cu un risc minim. Costurile incursiunii unei companii în săptămâna de lucru de patru zile, de exemplu, ar putea fi acoperite 100% în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

„Cu aceste cifre, considerăm că ar putea participa aproximativ 200 de companii, cu un total de 3.000 la 6.000 de lucrători”, a spus Héctor Tejero de la Más País. „Vrem să vedem o reducere reală a orelor de muncă, fără pierderi de salariu sau a locurilor de muncă”.

Proiectul pilot ar putea începe în această toamnă, deschizând prima inițiativă națională de reducere a orelor de lucru din Europa, de când Franța a început să plafoneze săptămâna de lucru la 35 de ore în 1998.

„Spania va fi prima țară care va întreprinde un proces de o asemenea amploare”, a spus Tejero. „Un astfel de proiect pilot nu a fost întreprins nicăieri în lume”.

Partidul a sugerat că pilotul trebuie să fie monitorizat de un grup de experți, inclusiv reprezentanți ai guvernului, sindicatelor muncitorilor și lobby-urilor de afaceri, care vor ajuta, nu numai la buna funcționare a proiectului, ci și la analiza eficienței acestuia.

Ceea ce speră să vadă Más País este un ecou al experienței Delsol Software, firma din sudul Spaniei care anul trecut a devenit prima din țară care a implementat o săptămână de lucru de patru zile. „Au văzut o reducere a absenteismului, productivitatea a crescut și lucrătorii spun că sunt mai fericiți”, a spus Tejero.

În unele zone ideea nu este acceptată, iar unul dintre liderii din principalele asociații de afaceri din țară a descris ideea ca fiind o „nebunie”.

„Ieșirea din criza cu care se confruntă țara necesită mai multă muncă, nu mai puțină”, a declarat Ricardo Mur de la CEOE.

Pe măsură ce Spania a anunțat că pilotul este deja în curs de dezvoltare, progresele sale sunt urmărite îndeaproape de Marea Britanie și de întreaga lume.

„Săptămâna de patru zile ar fi bună pentru economie, bună pentru lucrători și bună pentru mediu. De ce n-am face-o și pe asta?”, a spus Joe Ryle, un fost consilier al deputatului John McDonnell și un fost ofițer de presă al Partidului Laburist din Regatul Unit.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău