Primii ochelari inteligenți Facebook ar putea fi interziși. LED-ul prea mic permite filmarea pe ascuns

26 Sept. 2021, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:36 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Autoritățile europene nu sunt prea încântate de noii ochelari inteligenți Facebook cu design Ray-Ban, luând în considerare amendarea producătorului pentru modul în care aceștia pot fi folosiți la spionarea altor persoane.

Concret, singurul lucru care deosebește noul accesoriu girat de Facebook de niște ochelari-spion cumpărați de pe Aliexpress este prezența unui mic LED alb, care ar trebui să alerteze persoanele din jur cu privire la faptul că posesorul folosește un accesoriu dotat cu cameră video, activă la momentul respectiv. Punând paie pe foc, funcția de filmare și obținerea de poze pot fi declanșate prin comandă vocală, fără a da prea mult de bănuit celor din jur.

Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) precizează că a solicitat companiei americane să demonstreze că indicatorul LED prevăzut pe ochelarii inteligenți este o modalitate eficientă pentru alertarea altor persoane, cu privire la faptul că sunt înregistrate de purtătorul ochelarilor. Simultan, Garante, autoritatea italiană responsabilă cu protejarea dreptului la intimitate a ridicat propriile obiecții referitoare la ochelarii Facebook, însă acțiunea irlandezilor are prioritate, având în vedere faptul că sediul regional al Facebook se află în Irlanda.

Potrivit Facebook, gadgetul creat mai degrabă cu scop demonstrativ reprezintă ”următorul pas” în direcția creării unor ochelari ”smart” cu funcții de realitate augmentată, compania precizând că specificațiile inițiale nu includ capabilități AR.

„Deși este acceptat faptul că multe dispozitive, inclusiv telefoanele inteligente, pot înregistra persoane terțe, în general camera sau telefonul sunt clar vizibile și percepute ca fiind potențiale dispozitive de înregistrare. Însă la ochelarii Facebook, există doar un indicator luminos foarte mic care se aprinde atunci când are loc înregistrarea.”, a scris DPC.

Puși în vânzare chiar din această lună, ochelarii inteligenți Facebook creați în colaborare cu Ray-Ban arată ca o pereche oarecare de ochelari de soare, însă conțin două camere foto a câte 5MP fiecare, care permit posesorului să filmeze și să pozeze cam tot ce se află în câmpul vizual.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Nov. 2022, 18:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, erupe pentru prima dată în ultimii 40 de ani. În prezent, localnicii nu sunt ameninţaţi de erupţie.

„Fluxurile de lavă sunt în zona de vârf şi nu ameninţă comunităţile aflate la poale”, au declarat oficialii.

Totuşi, Serviciul Geologic al SUA (USGS) a avertizat că situaţia s-ar putea schimba rapid.

O avertizare privind căderile de cenuşă este în vigoare pentru Insula Mare din Hawaii şi apele din jur, iar locuitorilor li s-a cerut să rămână vigilenţi.

Nivelul de alertă al vulcanului a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, de la „recomandare” la „avertizare”.

Mauna Loa a erupt ultima dată în martie şi aprilie 1984, trimiţând fluxuri de lavă la 8 kilometri distanţă de oraşul Hilo.

Erupţia a început duminică seara la Moku’āweoweo, într-o cavitate aflată în apropierea vârfului vulcanului. Anterior, au existat mai multe semne, inclusiv o duzină de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău