Primii ochelari inteligenți Facebook ar putea fi interziși. LED-ul prea mic permite filmarea pe ascuns

26 Sept. 2021, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:36 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Autoritățile europene nu sunt prea încântate de noii ochelari inteligenți Facebook cu design Ray-Ban, luând în considerare amendarea producătorului pentru modul în care aceștia pot fi folosiți la spionarea altor persoane.

Concret, singurul lucru care deosebește noul accesoriu girat de Facebook de niște ochelari-spion cumpărați de pe Aliexpress este prezența unui mic LED alb, care ar trebui să alerteze persoanele din jur cu privire la faptul că posesorul folosește un accesoriu dotat cu cameră video, activă la momentul respectiv. Punând paie pe foc, funcția de filmare și obținerea de poze pot fi declanșate prin comandă vocală, fără a da prea mult de bănuit celor din jur.

Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) precizează că a solicitat companiei americane să demonstreze că indicatorul LED prevăzut pe ochelarii inteligenți este o modalitate eficientă pentru alertarea altor persoane, cu privire la faptul că sunt înregistrate de purtătorul ochelarilor. Simultan, Garante, autoritatea italiană responsabilă cu protejarea dreptului la intimitate a ridicat propriile obiecții referitoare la ochelarii Facebook, însă acțiunea irlandezilor are prioritate, având în vedere faptul că sediul regional al Facebook se află în Irlanda.

Potrivit Facebook, gadgetul creat mai degrabă cu scop demonstrativ reprezintă ”următorul pas” în direcția creării unor ochelari ”smart” cu funcții de realitate augmentată, compania precizând că specificațiile inițiale nu includ capabilități AR.

„Deși este acceptat faptul că multe dispozitive, inclusiv telefoanele inteligente, pot înregistra persoane terțe, în general camera sau telefonul sunt clar vizibile și percepute ca fiind potențiale dispozitive de înregistrare. Însă la ochelarii Facebook, există doar un indicator luminos foarte mic care se aprinde atunci când are loc înregistrarea.”, a scris DPC.

Puși în vânzare chiar din această lună, ochelarii inteligenți Facebook creați în colaborare cu Ray-Ban arată ca o pereche oarecare de ochelari de soare, însă conțin două camere foto a câte 5MP fiecare, care permit posesorului să filmeze și să pozeze cam tot ce se află în câmpul vizual.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie