Se aflau în vacanță și au descoperit o COMOARĂ – 53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman

26 Sept. 2021, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Sept. 2021, 09:49 // Actual //  MD Bani

O echipă de scafandri din largul coastei spaniole a descoperit o comoară de 53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, scrie Business Insider.

Acestea sunt în stare perfectă și reprezintă cea mai mare colecție descoperită vreodată în Europa.

Luis Lens și Cesar Gimeno făceau scufundări în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xabia, Spania. În timp ce explorau peisajul subacvatic și curățau gunoiul, au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit ziarului El Pais.

După ce au recuperat obiectul, au observat o inscripție cu o față grecească sau romană antică și au presupus că este vorba de bijuterii.

Au săpat folosind un cuțit și au descoperit alte monede încastrate într-o crăpătură de stâncă.

Aceștia au raportat descoperirea autorităților locale și la fața locului a mers o echipă de scafandri și arheologi. Aceștia au descoperit, în total, 53 de monede de aur, trei cuie și rămășițele a ceea ce părea a fi un cufăr.

Oamenii de știință de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au descoperit că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 14:09 // Actual //  bani.md

Noua amânare a licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că Republica Moldova este „ca o stână fără câini”, iar interesele din spatele acestei tranzacții „reproduc modelul de guvernare de pe timpul lui Plahotniuc”, consideră liderul CUB, Igor Munteanu. În opinia sa, directorul Agenției Proprietății Publice, principalul responsabil de organizarea acestui concurs, trebuia demis de multă vreme.

„Eu cred că directorul de la APP de mult trebuia să fie schimbat, pentru că nu se descurcă. Interesele care stau în spatele acestei tranzacții…, se văd urechile companiei care este interesată să câștige. În general, noi suntem ca o stână fără câini. Aeroportul nu are administrator, nu are manager, căile ferate n-au manager, Moldtelecomul nu are manager, Metal Feros are un manager, dar nu știu dacă compania mai contează pe piața metalelor ș.a.m.d.”, a menționat Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonța.

În context, politicianul a sugerat că haosul din cadrul celor mai importante întreprinderi ale statului este provocat de schemele girate de Andrei Spînu.

„Deci, 10 cele mai importante întreprinderi ale statului sunt conduse prin interimate. Despre ce vorbim, despre achiziții oneste, corecte? Vedeți că toată lumea încearcă să-l acopere pe drăgălașul nostru ministru (Andrei Spînu – n.n.), care are nopți nedormite, se gândește la grijile cetățenilor. Dar noi înțelegem că interesele nefaste, nedorite asupra statului sunt foarte periculoase și reproduc modelul de guvernare care exista pe timpul lui Plahotniuc”, a mai spus liderul CUB.

Amintim că, pe 9 septembrie, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitația privind darea în locațiune a spațiilor comerciale de la aeroport, însă aceasta a fost amânată din nou, până la sfârșitul lunii septembrie. Și de această dată, la concurs s-a înscris doar compania franceză Lagardere, pe care guvernarea PAS pare să o favorizeze de la bun început.

Epopeea de la Aeroportul Internațional Chișinău durează de aproape un an de zile, iar licitația cu bucluc a fost amânată de cel puțin cinci ori până acum.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău