Prognoză: Leul moldovenesc va „slăbi” cu 12,4% față de dolarul american

03 Ian. 2022, 09:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Ian. 2022, 09:05 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Leul moldovenesc a început anul 2021 cu 17,2 Lei/USD și la finalizat cu 17,51 Lei/USD o depreciere de 31 bani. Față de Euro leul a început anul cu 21,12 Lei/EURO, iar la final de an avem cursul 20,33 Lei/EURO, a apreciere de 79 bani.

În condițiile în care au crescut atât prețurile de import, cât și volumele de import, a crescut deficitul balanței comerciale și a contului curent, precum și a inflației de două cifre, leul moldovenesc rămâne relativ stabil. Acesta s-a depreciat cu doar 2% față de dolarul SUA comparativ cu anul trecut și nu prezintă semnale de o depreciere mai rapidă”, constată economiștii de la Expert-Grup.

În același timp, nivelul activelor oficiale de rezervă a constituit circa 3,8 miliarde USD la finele lunii noiembrie 2021 (deși în octombrie acesta a depășit 4 miliarde USD, însă a scăzut din cauza intervențiilor Bănci Naționale a Moldovei (BNM) pe piața valutară), fiind cu peste 100 de milioane USD mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. „Totuși, cea mai mare intervenție, care a permis și evitarea unei deprecieri mai pronunțate a monedei naționale, a fost operată în noiembrie, când BNM a scos din rezerve circa 237 de milioane USD, pentru a acoperi cererea de valută străină, preponderent cauzată de criza gazelor. Acest episod confirmă încă o dată necesitatea menținerii unui nivel adecvat al rezervelor valutare, fapt ce permite autorității monetare să mențină stabilitatea monedei naționale în pofida șocurilor cererii sau ofertei de valută străină”, susține Expert Grup.

Potrivit cursului prognozat de Ministerul de Finanțe în următorii 3 ani moneda națională se va deprecia ușor până la 19,95 lei pentru 1 dolar SUA în anul 2024. Astfel, dacă în prezent cursul oficial pentru un dolar american este de 17,74 lei, în trei ani leul moldovenesc va fi mai slab cu 12,4%

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău