Programele implementate de către ODA, cu suportul financiar al UE, prezentate la Antreprenor Expo

29 Nov. 2023, 12:57
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
29 Nov. 2023, 12:57 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 25 noiembrie 2023 – Uniunea Europeană cofinanțează cu 8 milioane de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, 7 programe implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).  Programele de finanțare, țintite către mai multe categorii de beneficiari, au fost prezentate în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo. Este vorba de PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

La eveniment au fost prezenți Nina Potînga, directorul adjunct al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Miroslav Božić, ofițer de program la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, oameni de afaceri care și-au dezvoltat întreprinderile datorită granturilor obținute în cadrul acestor programe, precum și mici întreprinzători interesați să obțină finanțare nerambursabilă. 

Antreprenorii din Republica Moldova s-au pomenit într-o perioadă de crize prelungite din cauza pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de aceasta. Apoi, criza energetică și războiul din Ucraina au pus antreprenoriatul în fața mai multor probleme și provocări, cea mai dificilă situație fiind la întreprinderile mici și mijlocii. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul acordat în ceea ce privește dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova. Fondurile de 8 milioane de euro, alocate de UE, vin să sprijine cel puțin 300 de antreprenori, în perioada 2023-2026, în eforturile lor de a-și crea, dezvolta, extinde și internaționaliza afacerile”, a declarat Nina Potînga, directorul adjunct al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Cooperarea a început din 2018 cu un proiect pentru antreprenorii mici și mijlocii, și a ajuns la mai multe programe de suport pentru IMM-uri, a menționat, la rândul său, Miroslav Božić, ofițer de program la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.  Miroslav Božić a explicat de ce UE cofinanțează aceste  7 programe în țara  noastră, care fac parte din Proiectul „UE pentru IMM-uri”.

Prioritățile de bază ale UE sunt de a ajunge la o economie dezvoltată și sustenabilă și știm că Moldova este o țară candidată pentru a deveni membru al UE și ea este cea interesată de acest aspect. Și, desigur, noi ne axăm foarte mult asupra tinerilor, femeilor, pentru a-i stimula să fie mai buni în antreprenoriat. La fel, îi stimulăm și pe cei din zonele rurale cu scopul de a avea o cooperare în domeniul economic și să facem ca economia să funcționeze. IMM-urile sunt la bază în suportul UE pentru sectorul privat din Republica Moldova. Le susținem nu doar prin programele ODA, dar și prin intermediul altor programe, cu alte instituții de finanțare ale UE, care ajută antreprenorii să obțină beneficii, să creeze și să dezvolte servicii.”    

În doar 6 luni de la lansarea proiectului „UE pentru IMM-uri”, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, 78 de antreprenori mici și mijlocii au obținut granturi în valoare totală de 1 milion 600 de mii de euro, 70% dintre ei fiind din zonele rurale:

30 de proiecte depuse de către tineri (Programul Start pentru Tineri)

21 de întreprinderi fondate de migranți sau rudele acestora (Programul PARE)

13 companii vor digitaliza afacerile (Programul de Transformare Digitală)

3 companii vor implementa bunele practici prietenoase cu mediul (Programul de Ecologizare a IMM-urilor)

11 companii vor înlocui echipamentele învechite (Programul de Retehnologizare și eficiență energetică)

Compania „V.T.V NORD”, care deține fabrica de patiserie și panificație Royal Bliss” din raionul Fălești, a beneficiat de un grant în cadrul Programului „Transformare digitală”. Irina Ambros, reprezentanta companiei, a declarat în cadrul evenimentului că și-au propus digitalizarea companiei pentru a corespunde noilor cerințe de piață și pentru a se conecta cu clienții, utilizând tehnologii digitale de ultimă generație, pentru a promova produsele și a dezvolta afacerea, inclusiv pe piața din România.

Acest Program ne-a ajutat să creștem avantajul competitiv și portofoliul de clienți al companiei, să folosim noi tehnologii, să optimizăm procese interne și să minimalizăm erorile factorului uman. Compania este la etapa negocierilor cu parteneri din România. Scopul proiectului a fost atins”, a mai menționat Irina Ambros.

De menționat faptul că, în perioada 2018-2021, ODA (ex-ODIMM) a implementat cu succes un proiect de granturi finanțat de Uniunea Europeană cu 4 milioane de euro, pentru capitalizarea programelor naționale „PARE 1+1”, „Femeile în Afaceri” și „Instrumentul de sprijin pentru digitalizarea ÎMM”. În urma implementării proiectului „Sprijin pentru IMM-uri în zonele rurale„, 564 de întreprinderi au beneficiat de granturi directe, vouchere, instruire și consultanță gratuită pentru elaborarea planurilor de afaceri. Ca rezultat, au fost create  1582 de locuri de muncă. Finanțarea UE a atras investiții totale de peste 8 milioane de euro în economia națională.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău