Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, prezentat la Antreprenor Expo

28 Nov. 2023, 12:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 12:40 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 24 noiembrie 2023 – Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, o inițiativă vitală pentru dezvoltarea economică și digitală a afacerilor gestionate de antreprenoare din Republica Moldova, a fost prezentat în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo.  Acest program, aprobat de Guvern în luna octombrie, marchează un angajament puternic față de sprijinirea femeilor în domeniul afacerilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența lui Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe ODA, Ana Gorea, vicepreședinta Asociației Femeilor în Afaceri din Moldova, membră a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru și antreprenoarele de succes Rodica Celac și Pelaghia Țîpu.

Având în vedere experiența altor programe de finanțare nerambursabilă pentru femei, se anticipează că Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin va avea un impact semnificativ asupra economiei, promovând creșterea rapidă a întreprinderilor conduse de către acestea. Programul este dedicat atât femeilor care abia se gândesc să lanseze o afacere, cât și celor care au deja o afacere și vor să o dezvolte, și constă în acordarea de granturi, instruire, mentorat, și promovarea imaginii femeii antreprenoare. Domeniile prioritare de eligibilitate sunt industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), serviciile educaționale (grădinițe, creșe, centre educaționale), serviciile de îngrijire și curățenie, cele de alimentație publică, precum și serviciile de consultanță și suport în afaceri.

Programul are obiectivul de a abilita economic femeile. Toate studiile demonstrează că PIB-ul oricărei țări ar putea să crească dacă femeile ar fi mai implicate în domeniul afacerilor”, a declarat Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

ODA le va oferi companiilor debutante, care vor aplica la Program, un ajutor financiar nerambursabil în mărime maximă de 80% din suma proiectului investițional fără TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma 200 000 de lei. Adițional la acest grant acordat pentru procurarea bunurilor și echipamentelor, beneficiarele vor putea accesa un suport financiar nerambursabil în mărime de până la 30 000 de lei – pachetul e-comerț – care va fi folosit pentru dezvoltarea comerțului electronic al companiei care urmează să-și înceapă activitatea.

Companiilor în dezvoltare, care au o activitate de minimum 2 ani, înregistrează venituri, au angajați și doresc să se extindă, ODA le oferă un ajutor nerambursabil de până la 70% din suma proiectului investițional fără costuri TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma de 600 000 de lei. Și aceste companii pot accesa pachetul e-comerț, iar în cazul lor suma oferită este de 50 de mii de lei. Pachet e-comerț nu este obligatoriu.

Dacă e să vorbim de companiile debutante, în urma studiilor de caz, s-a constatat că întreprinderile noi create nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru implementarea proiectului investițional în avans sau pentru contribuția proprie. De aceea, ODA își propune să acorde un avans de 30% din suma grantului pentru companiile debutante, care va putea fi accesat imediat după semnarea contractului de finanțare și le va fi de ajutor femeilor să procure bunurile, să lanseze activitatea. În cazul companiilor în dezvoltare, această sumă va constitui 50% din suma grantului”, a spus Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău