Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, prezentat la Antreprenor Expo

28 Nov. 2023, 12:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 12:40 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 24 noiembrie 2023 – Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, o inițiativă vitală pentru dezvoltarea economică și digitală a afacerilor gestionate de antreprenoare din Republica Moldova, a fost prezentat în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo.  Acest program, aprobat de Guvern în luna octombrie, marchează un angajament puternic față de sprijinirea femeilor în domeniul afacerilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența lui Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe ODA, Ana Gorea, vicepreședinta Asociației Femeilor în Afaceri din Moldova, membră a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru și antreprenoarele de succes Rodica Celac și Pelaghia Țîpu.

Având în vedere experiența altor programe de finanțare nerambursabilă pentru femei, se anticipează că Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin va avea un impact semnificativ asupra economiei, promovând creșterea rapidă a întreprinderilor conduse de către acestea. Programul este dedicat atât femeilor care abia se gândesc să lanseze o afacere, cât și celor care au deja o afacere și vor să o dezvolte, și constă în acordarea de granturi, instruire, mentorat, și promovarea imaginii femeii antreprenoare. Domeniile prioritare de eligibilitate sunt industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), serviciile educaționale (grădinițe, creșe, centre educaționale), serviciile de îngrijire și curățenie, cele de alimentație publică, precum și serviciile de consultanță și suport în afaceri.

Programul are obiectivul de a abilita economic femeile. Toate studiile demonstrează că PIB-ul oricărei țări ar putea să crească dacă femeile ar fi mai implicate în domeniul afacerilor”, a declarat Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

ODA le va oferi companiilor debutante, care vor aplica la Program, un ajutor financiar nerambursabil în mărime maximă de 80% din suma proiectului investițional fără TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma 200 000 de lei. Adițional la acest grant acordat pentru procurarea bunurilor și echipamentelor, beneficiarele vor putea accesa un suport financiar nerambursabil în mărime de până la 30 000 de lei – pachetul e-comerț – care va fi folosit pentru dezvoltarea comerțului electronic al companiei care urmează să-și înceapă activitatea.

Companiilor în dezvoltare, care au o activitate de minimum 2 ani, înregistrează venituri, au angajați și doresc să se extindă, ODA le oferă un ajutor nerambursabil de până la 70% din suma proiectului investițional fără costuri TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma de 600 000 de lei. Și aceste companii pot accesa pachetul e-comerț, iar în cazul lor suma oferită este de 50 de mii de lei. Pachet e-comerț nu este obligatoriu.

Dacă e să vorbim de companiile debutante, în urma studiilor de caz, s-a constatat că întreprinderile noi create nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru implementarea proiectului investițional în avans sau pentru contribuția proprie. De aceea, ODA își propune să acorde un avans de 30% din suma grantului pentru companiile debutante, care va putea fi accesat imediat după semnarea contractului de finanțare și le va fi de ajutor femeilor să procure bunurile, să lanseze activitatea. În cazul companiilor în dezvoltare, această sumă va constitui 50% din suma grantului”, a spus Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău