Dacă Vladimir Putin a crezut, la începutul invaziei din Ucraina, că Rusia va deveni o și mai mare putere mondială, acum după mai bine de 100 de zile, lucrurile au luat o altă întorsătură. Moscova va fi partenerul junior al Chinei, iar liderul de la Kremlin a ajuns ”în buzunarul” Beijingului, fiind dependent de redirecționarea resurselor sale de petrol și gaze, după pierderea pieței din Europa și America de Nord.
Xi Jinping deține în prezent cele mai bune cărți de joc în conducerea relației cu Putin, iar preocuparea strategică primordială a sa este prosperitatea și securitatea Chinei și nu salvarea Rusiei, potrivit unei analize publicate în Politico.
Dinamica marilor puteri mondiale cunoaște acum o resetare radicală. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Jocurile Olimpice de la Beijing, pentru a proclama prietenia ”fără limite” cu Xi Jinping, liderul Chinei, dar nu există nicio îndoială care este adevărata superputere din acest duo, în acest zile.
Economia Chinei are un PIB de 18 triloane de dolari, fiind de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Beijing-ul va deține toate cărțile de joc bune în stabilirea condițiilor oricăror linii de salvare financiare de la Big Brother (fratele mai mare).
În timp ce Rusia se confruntă cu o economie în contractare bruscă datorită sancțiunilor internaționale și cu un emabargou al petroului din partea Europei, China este potențialul binefăcător spre care Putin se va îndrepta.
Xi împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va oferi caritate pură. Președintele Chinei este preocupat de prosperitatea și securitatea țării sale și nu de salvarea Rusiei.
Beijing-ul va cumpăra mai mult petrol, dar numai cu o reducere considerabilă de preț din partea Moscovei. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni și nu își pune în pericol capacitatea de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și UE.