Putin aprobă legi pentru implementarea unei economii de război, deși insistă că nu există

08 Iul. 2022, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2022, 16:49 // Actual //  bani.md

Guvernul ar putea obliga companiile să furnizeze bunuri și servicii Armatei și angajații să lucreze peste program pentru a-și continua „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Parlamentarii ruși au dat marți primul sigiliu de aprobare a două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să forțeze companiile să furnizeze bunuri armatei și angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, scrie publicația spaniolă ABC.

Inițiativele vin după mai bine de patru luni de la ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială”, care a determinat țările occidentale să impună un val de sancțiuni împotriva Moscovei.

Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului – spune că statul poate impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, impunând companiilor să furnizeze bunuri și servicii militarilor guvernului rus.

O notă explicativă atașată proiectului de lege spunea că armata are nevoie de noi materiale și reparații de arme pentru a-și continua campania în Ucraina.

„Nevoia de a răspunde rapid acestor nevoi, mai ales în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și a persoanelor juridice ruse, ne va obliga să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (…) și să organizăm aprovizionarea cu resurse prin intermediul achiziții publice de apărare”, se spune în această notă.

Un al doilea proiect de lege, aprobat și el în primă lectură, ar modifica codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere la anumite companii.

Acest lucru ar putea însemna că guvernul ar putea obliga angajații companiilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, weekendurile și vacanțele și fără concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost depuse Dumei de Stat de către guvernul rus. Pentru a deveni lege, trebuie să treacă printr-o a doua și a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a parlamentului și să fie semnate de președintele Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău