Putin aprobă legi pentru implementarea unei economii de război, deși insistă că nu există

08 Iul. 2022, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2022, 16:49 // Actual //  bani.md

Guvernul ar putea obliga companiile să furnizeze bunuri și servicii Armatei și angajații să lucreze peste program pentru a-și continua „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Parlamentarii ruși au dat marți primul sigiliu de aprobare a două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să forțeze companiile să furnizeze bunuri armatei și angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, scrie publicația spaniolă ABC.

Inițiativele vin după mai bine de patru luni de la ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială”, care a determinat țările occidentale să impună un val de sancțiuni împotriva Moscovei.

Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului – spune că statul poate impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, impunând companiilor să furnizeze bunuri și servicii militarilor guvernului rus.

O notă explicativă atașată proiectului de lege spunea că armata are nevoie de noi materiale și reparații de arme pentru a-și continua campania în Ucraina.

„Nevoia de a răspunde rapid acestor nevoi, mai ales în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și a persoanelor juridice ruse, ne va obliga să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (…) și să organizăm aprovizionarea cu resurse prin intermediul achiziții publice de apărare”, se spune în această notă.

Un al doilea proiect de lege, aprobat și el în primă lectură, ar modifica codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere la anumite companii.

Acest lucru ar putea însemna că guvernul ar putea obliga angajații companiilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, weekendurile și vacanțele și fără concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost depuse Dumei de Stat de către guvernul rus. Pentru a deveni lege, trebuie să treacă printr-o a doua și a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a parlamentului și să fie semnate de președintele Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ