Putin aprobă legi pentru implementarea unei economii de război, deși insistă că nu există

08 Iul. 2022, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2022, 16:49 // Actual //  bani.md

Guvernul ar putea obliga companiile să furnizeze bunuri și servicii Armatei și angajații să lucreze peste program pentru a-și continua „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Parlamentarii ruși au dat marți primul sigiliu de aprobare a două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să forțeze companiile să furnizeze bunuri armatei și angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, scrie publicația spaniolă ABC.

Inițiativele vin după mai bine de patru luni de la ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială”, care a determinat țările occidentale să impună un val de sancțiuni împotriva Moscovei.

Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului – spune că statul poate impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, impunând companiilor să furnizeze bunuri și servicii militarilor guvernului rus.

O notă explicativă atașată proiectului de lege spunea că armata are nevoie de noi materiale și reparații de arme pentru a-și continua campania în Ucraina.

„Nevoia de a răspunde rapid acestor nevoi, mai ales în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei și a persoanelor juridice ruse, ne va obliga să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (…) și să organizăm aprovizionarea cu resurse prin intermediul achiziții publice de apărare”, se spune în această notă.

Un al doilea proiect de lege, aprobat și el în primă lectură, ar modifica codul muncii pentru a acorda guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere la anumite companii.

Acest lucru ar putea însemna că guvernul ar putea obliga angajații companiilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, weekendurile și vacanțele și fără concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost depuse Dumei de Stat de către guvernul rus. Pentru a deveni lege, trebuie să treacă printr-o a doua și a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a parlamentului și să fie semnate de președintele Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO