Putin îl scapă de probleme pe Maduro. Europa reia importul de petrol din Venezuela, cu acordul SUA

07 Iun. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 08:28 // Actual //  Lupu Eduard

După sistarea livrărilor de petrol pe datorie de acum doi ani de zile, Venezuela devine soluția salvatoare a Europei. Statele Unite ale Americii (SUA) au permis companiei petroliere italiene Eni SpA și companiei spaniole Repsol SA ca, începând din luna iulie 2022, să înceapă să expedieze petrol venezuelean în Europa pentru a compensa țițeiul rusesc. Petrolul din Venezuela trebuie să fie livrat, însă, obligatoriu statelor europene și nu poate fi revândut în alte părți.

Statele Unite vor permite companiilor petroliere Eni și Repsol să livreze petroldin Venezuela, începând cu luna iulie 2022, în Europa, potrivit a cinci surse familiarizate cu această chestiune. Astfel, Venezuela va putea relua schimburile de petrol contra datorie, care au fost întrerupte în urmă cu doi ani, când Statele Unite au intensificat sancțiunile împotriva sa.

Se reiau livrările de petrol din Venezuela pe continentul european

Volumul de petrol care va fi preluat de către cele două companii petroliere nu este mare, a spus una dintre sursele Reuters, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest. Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat acordul pentru reluarea transporturilor de cele două companii într-o scrisoare, au informat sursele amintite.

Administrația președintelui american Joe Biden speră ca țițeiul venezuelean să poată ajuta Europa să-și reducă dependența față de Rusia și să redirecționeze o parte din încărcăturile Venezuelei din China.

Cele două companii energetice europene, care dețin societăți mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot pune la socoteală încărcăturile de țiței pentru datoriile neplătite și dividendele întârziate, au spus sursele citate. Una dintre condițiile cheie ale Statelor Unite pentru reluarea exportului este livrarea acestuia în Europa, fără să poată fi revândut în alte regiuni.

Washingtonul consideră că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacții fără numerar, spre deosebire de vânzările actuale de petrol ale Venezueleicătre China, care nu a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a continuat să cumpere petrol și gaze rusești în ciuda apelurilor SUA.

SUA vor ca președintele venezuelean să reia discuțiile cu opoziția

Nu se poate ignora, însă, faptul că decizia Statelor Unite privind reluarea fluxurilor de petrol din Venezuela, înghețate de mult timp în Europa, ar putea să ofere un impuls președintelui Nicolas Maduro. Unul dintre obiective, în urma semnalului Washingtonului, ar fi convingerea președintelui venezuelean Nicolas Maduro să reia discuțiile politice cu opoziția din Venezuela, au susținut două surse.

Măsura luată de Statele Unite vine după ce, zilele trecute, Bruxelles a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care include o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, națiunile membre UE având la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a elimina treptat țițeiul rusesc livrat pe mare și un termen de opt luni de zile pentru importurile de petrol rafinat.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău