Putin pozează în apărătorul celor năpăstuiți de soartă. Propune alocarea rezervelor de aur înghețate către Sudul Global

11 Dec. 2023, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Dec. 2023, 08:05 // Actual //  bani.md

Oficialii ruși la summitul climei COP28 de la Dubai au declarat, sâmbătă 9 decembrie, că Moscova studiază dacă unele dintre rezervele sale de aur, înghețate de Occident după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, ar putea fi folosite pentru a ajuta Sudul Global să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează RFE/ RL.

„Suntem gata să anunțăm că Rusia analizează contribuția voluntară de finanțare la fondul de pierderi și daune din rezervele naționale de aur înghețate deținute de organizațiile internaționale”, a declarat șeful pentru climă, Ruslan Edelgeriyev, la COP28.

Rusia se bucură de legături istorice cu multe țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, denumite în mod obișnuit Sudul Global.

Țările din sudul global dau vina pe țările dezvoltate, în special statele occidentale, pentru că nu le-au furnizat suficiente resurse pentru a combate schimbările climatice.
Washingtonul și Bruxelles-ul au înghețat 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur ale Rusiei, păstrate de instituțiile occidentale.
Unii factori de decizie din Occident vor să folosească fondurile pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după război, dar nu există un precedent legal existent.

Multe țări din Sudul Global dau vina pe Vest pentru mobilizarea de zeci de miliarde de dolari în ajutor financiar pentru Ucraina, atunci când apelurile lor de ajutor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice mortale nu au fost primite cu aceeași urgență.

Schimbările climatice reprezintă un risc major care alimentează conflictele și instabilitatea. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură, au dus la strămutarea forțată a peste 20 de milioane de oameni din 2008 și la milioane de morți.

Până la jumătatea secolului, peste un miliard de oameni ar putea să nu aibă apă și peste 200 de milioane ar putea fi forțați să migreze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău