Oficialii ruși la summitul climei COP28 de la Dubai au declarat, sâmbătă 9 decembrie, că Moscova studiază dacă unele dintre rezervele sale de aur, înghețate de Occident după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, ar putea fi folosite pentru a ajuta Sudul Global să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează RFE/ RL.
„Suntem gata să anunțăm că Rusia analizează contribuția voluntară de finanțare la fondul de pierderi și daune din rezervele naționale de aur înghețate deținute de organizațiile internaționale”, a declarat șeful pentru climă, Ruslan Edelgeriyev, la COP28.
Rusia se bucură de legături istorice cu multe țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, denumite în mod obișnuit Sudul Global.
Țările din sudul global dau vina pe țările dezvoltate, în special statele occidentale, pentru că nu le-au furnizat suficiente resurse pentru a combate schimbările climatice.
Washingtonul și Bruxelles-ul au înghețat 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur ale Rusiei, păstrate de instituțiile occidentale.
Unii factori de decizie din Occident vor să folosească fondurile pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după război, dar nu există un precedent legal existent.
Multe țări din Sudul Global dau vina pe Vest pentru mobilizarea de zeci de miliarde de dolari în ajutor financiar pentru Ucraina, atunci când apelurile lor de ajutor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice mortale nu au fost primite cu aceeași urgență.
Schimbările climatice reprezintă un risc major care alimentează conflictele și instabilitatea. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură, au dus la strămutarea forțată a peste 20 de milioane de oameni din 2008 și la milioane de morți.
Până la jumătatea secolului, peste un miliard de oameni ar putea să nu aibă apă și peste 200 de milioane ar putea fi forțați să migreze.