Putin provoacă mișcări geopolitice dramatice: Puteri ce au întors spatele Rusiei după decenii de neutralitate

08 Apr. 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Apr. 2023, 06:32 // Actual //  bani.md

Invazia provocată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a dus la adevărate mișcări dramatice geopolitice, iar țări importante care au avut statutul de neutralitate au renunțat acum la el. Mai multe state din Europa au întors spatele Rusiei și au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei.

A fost nevoie de doar patru zile după ce trupele ruse au năvălit în Ucraina anul trecut pentru ca Elveția să renunțe la secole din politica sa sacrosantă din punct de vedere politic de neutralitate și să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit The Washington Post.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Literalmente peste noapte, guvernul de la Berna a abandonat o poziție care făcuse din națiunea iubitoare de pace un loc de joacă pentru prietenii lui Vladimir Putin și un refugiu pentru banii lor. Elveția a retras covorașul de bun venit – înghețând bunurile oligarhilor ruși, închiderea spațiului aerian companiilor aeriene ruse și încetarea regulilor preferențiale privind vizele pentru cetățenii ruși.

Marți, Finlanda, 4 aprilie 2023, neutră de zeci de ani, a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO. Suedia, deși blocată deocamdată de opoziția din partea Turciei, membru al alianței, speră să se alăture în curând alianței; de asemenea, a renunțat la o lungă politică de neutralitate.

Aceștia sunt pași pozitivi în țările pentru care războiul distrugător al lui Putin a venit ca o trezire grosolană și ridică o întrebare de bază: ce valoare rămâne și ce mesaj se transmite, în agățarea de neutralitate în fața unei invazii ilegale a unui națiuni suverane?
Pe măsură ce sute de mii de vieți sunt pierdute și milioane de refugiați au fugit de-a lungul continentului, rămânând puține țări europene care refuză să ia partea abuzului moral al lui Putin. Acest aspect de a lua în calcul asaltul Rusiei asupra normelor internaționale este văzut pe bună dreptate ca o negare a realității.

Acest lucru a fost afirmat de mulți în Elveția, unde conexiunea emoțională profundă cu neutralitatea pe care cetățenii săi au îmbrățișat-o de mult timp ca o trăsătură sfințită a vieții naționale este din ce în ce mai îndoită.

În Austria, între timp, opinia publică rămâne ferm în favoarea politicii de neutralitate pe care a adoptat-o cu decenii în urmă ca o condiție a retragerii trupelor sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial.Neutralitatea oficială este, de asemenea, încorporată în constituția Austriei.

Poate cel mai grăitor semn de neliniște tot mai accentuată față de neutralitatea oficială este că elvețienii, austriecii și chiar irlandezii – care spun că sunt neutri din punct de vedere militar, dar nu din punct de vedere politic, în ceea ce privește războiul din Ucraina – au anunțat creșteri semnificative ale cheltuielilor pentru apărare.

Acest lucru sugerează o conștientizare în curs de desfășurare a faptului că în Europa de astăzi, răsturnată de ilegalitatea răvășitoare a Rusiei, neutralitatea nu se mai traduce în nimic de care să se teamă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău