Putin provoacă mișcări geopolitice dramatice: Puteri ce au întors spatele Rusiei după decenii de neutralitate

08 Apr. 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Apr. 2023, 06:32 // Actual //  bani.md

Invazia provocată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a dus la adevărate mișcări dramatice geopolitice, iar țări importante care au avut statutul de neutralitate au renunțat acum la el. Mai multe state din Europa au întors spatele Rusiei și au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei.

A fost nevoie de doar patru zile după ce trupele ruse au năvălit în Ucraina anul trecut pentru ca Elveția să renunțe la secole din politica sa sacrosantă din punct de vedere politic de neutralitate și să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit The Washington Post.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Literalmente peste noapte, guvernul de la Berna a abandonat o poziție care făcuse din națiunea iubitoare de pace un loc de joacă pentru prietenii lui Vladimir Putin și un refugiu pentru banii lor. Elveția a retras covorașul de bun venit – înghețând bunurile oligarhilor ruși, închiderea spațiului aerian companiilor aeriene ruse și încetarea regulilor preferențiale privind vizele pentru cetățenii ruși.

Marți, Finlanda, 4 aprilie 2023, neutră de zeci de ani, a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO. Suedia, deși blocată deocamdată de opoziția din partea Turciei, membru al alianței, speră să se alăture în curând alianței; de asemenea, a renunțat la o lungă politică de neutralitate.

Aceștia sunt pași pozitivi în țările pentru care războiul distrugător al lui Putin a venit ca o trezire grosolană și ridică o întrebare de bază: ce valoare rămâne și ce mesaj se transmite, în agățarea de neutralitate în fața unei invazii ilegale a unui națiuni suverane?
Pe măsură ce sute de mii de vieți sunt pierdute și milioane de refugiați au fugit de-a lungul continentului, rămânând puține țări europene care refuză să ia partea abuzului moral al lui Putin. Acest aspect de a lua în calcul asaltul Rusiei asupra normelor internaționale este văzut pe bună dreptate ca o negare a realității.

Acest lucru a fost afirmat de mulți în Elveția, unde conexiunea emoțională profundă cu neutralitatea pe care cetățenii săi au îmbrățișat-o de mult timp ca o trăsătură sfințită a vieții naționale este din ce în ce mai îndoită.

În Austria, între timp, opinia publică rămâne ferm în favoarea politicii de neutralitate pe care a adoptat-o cu decenii în urmă ca o condiție a retragerii trupelor sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial.Neutralitatea oficială este, de asemenea, încorporată în constituția Austriei.

Poate cel mai grăitor semn de neliniște tot mai accentuată față de neutralitatea oficială este că elvețienii, austriecii și chiar irlandezii – care spun că sunt neutri din punct de vedere militar, dar nu din punct de vedere politic, în ceea ce privește războiul din Ucraina – au anunțat creșteri semnificative ale cheltuielilor pentru apărare.

Acest lucru sugerează o conștientizare în curs de desfășurare a faptului că în Europa de astăzi, răsturnată de ilegalitatea răvășitoare a Rusiei, neutralitatea nu se mai traduce în nimic de care să se teamă.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 10:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 10:48 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premierul chinez Li Qiang a anunțat demararea construcției celui mai ambițios proiect hidroelectric din lume, situat pe marginea estică a Platoului Tibetan, în zona inferioară a râului Yarlung Zangbo. Proiectul, estimat la peste 170 de miliarde de dolari, va include cinci centrale în cascadă, cu o capacitate totală de producție de 300 de miliarde de kilowați-oră anual — echivalentul consumului de energie al Regatului Unit într-un an, notează Reuters.

Barajul este considerat cel mai amplu proiect al Chinei de la celebrul baraj de la Trei Defilee și va fi realizat într-un sector unde râul cade 2.000 de metri pe o distanță de doar 50 km, oferind un potențial hidroelectric enorm. Proiectul va fi operat de nou-înființata companie de stat China Yajiang Group, iar punerea în funcțiune este estimată pentru anii 2030.

Anunțul a fost întâmpinat cu entuziasm de piețele chineze: indicele CSI Construction & Engineering a crescut cu 4%, iar acțiunile mai multor companii din sectorul construcțiilor și materialelor au atins limitele zilnice de creștere, în special Power Construction Corporation of China, Arcplus Group, Hunan Wuxin Tunnel Equipment, precum și producători de ciment și explozibili industriali din Tibet.

Autoritățile de la Beijing susțin că barajul va contribui la satisfacerea cererii de energie din Tibet și din alte regiuni ale Chinei, fără a afecta semnificativ mediul sau debitul râului în aval. Totuși, proiectul a atras critici internaționale și îngrijorări din partea Indiei și Bangladeshului, care se tem de impactul asupra milioanelor de oameni care depind de cursul Brahmaputrei, în care se transformă Yarlung Zangbo odată ce părăsește Tibetul.

ONG-urile de mediu avertizează că barajul va afecta ireversibil ecosistemele fragile ale Platoului Tibetan, una dintre cele mai bogate regiuni în biodiversitate. În plus, amplasarea într-o zonă cu activitate seismică intensă stârnește neliniști legate de siguranța construcției.

Pema Khandu, ministrul-șef al statului indian Arunachal Pradesh, a declarat că barajul, aflat la doar 50 km de graniță, ar putea reduce cu până la 80% debitul râului în regiune și ar putea provoca inundații în statele Arunachal și Assam.

Premierul chinez a numit construcția „un proiect al secolului” și a subliniat necesitatea unei „conservări ecologice stricte” pentru a preveni daunele de mediu. Investitorii au interpretat lansarea barajului ca parte a unui nou pachet de stimulente economice, menite să contracareze încetinirea creșterii economice.

Deși China nu a oferit estimări privind numărul de locuri de muncă ce vor fi create, presa de stat a menționat că barajul Trei Defilee a generat aproape un milion de locuri de muncă — în timp ce a forțat strămutarea unui număr similar de persoane. Autoritățile nu au precizat încă dacă proiectul de pe Yarlung Zangbo va duce la relocări masive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA