Putin vrea să-l facă pe Erdogan șeful gazelor pentru Europa

14 Oct. 2022, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 12:08 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin a spus ieri că omologul său Tayyip Erdogan este cel mai de încredere pentru a stabili o soluție de livrare a gazului natural spre Uniunea Europeană și a propus să se creeze un centru al furnizorilor în Turcia, potrivit Reuters.

Propunerea vine în contextul în care se crede că Rusia încearcă să își mențină avantajul asupra furnizării de energie în Europa. “Acest centru-nod, pe care am putea să îl creăm împreună, va fi o platformă pentru furnizori și, în egală măsură, pentru stabilirea prețului, pentru că acesta a devenit un punct de discuție foarte important,” i-a spus Putin lui Erdogan la întâlnirea lor din Kazakhstan, potrivit Reuters. “Astăzi prețurile au crescut până la cer; am putea să le aducem la nivelul normal al pieței fără să fie nevoie de implicări politice.”

Putin a sugerat miercuri că Rusia ar putea crea un nod major pentru gaz natural în Turcia, redirecționând gazul care ar fi trebuit să ajungă în Europa prin conducta Nord Stream, afectată de o explozie recentă și de diverse necesități de mentenanță. Autoritățile daneze și suedeze investighează explozia pentru a determina dacă a existat un act de sabotaj, însă până acum nu au un răspuns cu privire la cine ar fi responsabil.

În discuția televizată dintre cei doi lideri Erdogan nu a comentat pe tema ideii nodului propus de Putin.

Erdogan a căutat să medieze între Moscova și Kiev încă din 24 februarie, de la începutul conflictului. Acesta a obținut o mare realizare diplomatică în luna iulie, când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat acordul de reîncepere a exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, care era blocată de Rusia până la acel moment.

Putin a spus la întâlnirea de joi că spre țările sărace nu ajung suficiente cereale. Rusia mai spune că propriile exporturi de cereale și de fertilizatori, în timp ce nu sunt lovite direct de sancțiunile din Vest, sunt afectate de problemele de acces în porturile străine și de dificultățile în obținerea asigurărilor.

Erdogan i-a spus lui Putin: “Suntem hotărâți să întărim și să continuăm exporturile de cereale sub acordul de la Istanbul și să trimitem cerealele și fertilizatorii către țările mai puțin dezvoltate via Turcia.”

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO