Putin vrea să-l facă pe Erdogan șeful gazelor pentru Europa

14 Oct. 2022, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 12:08 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin a spus ieri că omologul său Tayyip Erdogan este cel mai de încredere pentru a stabili o soluție de livrare a gazului natural spre Uniunea Europeană și a propus să se creeze un centru al furnizorilor în Turcia, potrivit Reuters.

Propunerea vine în contextul în care se crede că Rusia încearcă să își mențină avantajul asupra furnizării de energie în Europa. “Acest centru-nod, pe care am putea să îl creăm împreună, va fi o platformă pentru furnizori și, în egală măsură, pentru stabilirea prețului, pentru că acesta a devenit un punct de discuție foarte important,” i-a spus Putin lui Erdogan la întâlnirea lor din Kazakhstan, potrivit Reuters. “Astăzi prețurile au crescut până la cer; am putea să le aducem la nivelul normal al pieței fără să fie nevoie de implicări politice.”

Putin a sugerat miercuri că Rusia ar putea crea un nod major pentru gaz natural în Turcia, redirecționând gazul care ar fi trebuit să ajungă în Europa prin conducta Nord Stream, afectată de o explozie recentă și de diverse necesități de mentenanță. Autoritățile daneze și suedeze investighează explozia pentru a determina dacă a existat un act de sabotaj, însă până acum nu au un răspuns cu privire la cine ar fi responsabil.

În discuția televizată dintre cei doi lideri Erdogan nu a comentat pe tema ideii nodului propus de Putin.

Erdogan a căutat să medieze între Moscova și Kiev încă din 24 februarie, de la începutul conflictului. Acesta a obținut o mare realizare diplomatică în luna iulie, când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat acordul de reîncepere a exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, care era blocată de Rusia până la acel moment.

Putin a spus la întâlnirea de joi că spre țările sărace nu ajung suficiente cereale. Rusia mai spune că propriile exporturi de cereale și de fertilizatori, în timp ce nu sunt lovite direct de sancțiunile din Vest, sunt afectate de problemele de acces în porturile străine și de dificultățile în obținerea asigurărilor.

Erdogan i-a spus lui Putin: “Suntem hotărâți să întărim și să continuăm exporturile de cereale sub acordul de la Istanbul și să trimitem cerealele și fertilizatorii către țările mai puțin dezvoltate via Turcia.”

Realitatea Live

20 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță trage un semnal de alarmă dur în urma analizei celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică: industria Republicii Moldova este în stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Deși în perioada 2016–2019 s-au înregistrat creșteri modeste ale producției industriale, acestea au fost complet anulate de prăbușirile consecutive din ultimii trei ani.

După o aparentă redresare în 2021, când producția industrială a crescut cu 12,1%, au urmat scăderi severe în 2022 și 2023, de -5,1% și -3,6%, iar în primul trimestru al anului 2025 industria a pierdut încă 1,2%. În doar trei ani, Republica Moldova a pierdut peste 10% din volumul său industrial, revenind practic la nivelul anului 2015 – un progres net de doar 3% în zece ani, pe care Ioniță îl califică drept „stagnare absolută”.

Industria alimentară a înregistrat o scădere de aproape 20%, cu efecte vizibile și directe asupra exporturilor. Industria textilă a pierdut 11%, afectând grav segmentul lohn – unul dintre principalele motoare de export ale Moldovei. Sectorul automotive, cel mai mare domeniu industrial orientat spre export, a înregistrat un colaps de 11%, o prăbușire ce ar putea avea efecte pe termen lung dacă nu este doar sezonieră.

Veaceslav Ioniță subliniază că ciclurile de creștere din industrie sunt fragile, temporare și urmate de scăderi masive, iar în lipsa unei strategii industriale coerente, a politicilor de sprijin pentru sectoarele competitive și a investițiilor în modernizare, industria moldovenească rămâne captivă într-un cerc vicios de regres.

Această stagnare structurală generează consecințe grave: disparițița locurilor de muncă, migrație accelerată, pierderea capacităților autohtone de producție și înlocuirea produselor moldovenești cu importuri. Toate acestea subminează nu doar competitivitatea economică, ci și securitatea economică și bugetară a țării.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani. Fără o direcție clară, fără investiții, fără politici industriale eficiente, orice creștere conjuncturală devine un simplu miraj. Și întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?” – concluzionează Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO