Putin, zmeu doar la telefon. Cine l-a dat de gol

06 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a comparat intervenţia unor ţări precum Germania cu lupta naţiunii sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, liderul de la Kremlin, ar fi amenințat Marea Britanie cu un atac cu rachete. Ce spune cancelarul german, Olaf Scholz.

Într-un documentar realizat de BBC, fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat că Vladimir Putin  l-a ameninţat cu un atac cu rachete care ”ar dura doar un minut”. Kremlinul a spus că Johnson minte.

Subiectul a fost readus în discuție, într-un interviu pe care cancelarul german Olaf Scholz l-a acordat săptămânalului Bild am Sonntag. Întrebat dacă l-a amenințat și pe el Putin, Olaf Scholz a negat. ”Nu, Putin nu m-a amenințat nici pe mine sau pe Germania. În convorbirile noastre telefonice, punctele noastre de vedere complet diferite despre războiul din Ucraina sunt foarte clare. Putin susține că tancurile germane vor amenința din nou Rusia.

Cuvintele sale reprezintă o serie de comparații istorice absurde pe care le folosește pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei. Împreună cu aliații noștri, transferăm principalele tancuri de luptă în Ucraina, pentru a se putea apăra. Am cântărit cu atenție fiecare rezervă de arme, am coordonat-o îndeaproape cu aliații noștri, în primul rând cu America.

Aceste acțiuni comune împiedică escaladarea războiului. Există un acord cu președintele Zelenski că armele din Occident vor fi folosite doar pe teritoriul Ucrainei, iar Rusia nu va fi atacată pe teritoriul său? Există un astfel de consens”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Întrebat despre planul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2024, cancelarul german a spus că condițiile de aderare sunt aceleași pentru toată lumea: „ A fost un semnal puternic, vara trecută am propus ca Moldova și Ucraina să fie candidate la aderare. Fiecare candidat trebuie să îndeplinească criteriile necesare pentru a deveni membru al UE – aceasta se referă la statul de drept, democrație, respectarea drepturilor omului și lupta împotriva corupției. Condițiile de aderare sunt aceleași pentru toată lumea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău