Putin, zmeu doar la telefon. Cine l-a dat de gol

06 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a comparat intervenţia unor ţări precum Germania cu lupta naţiunii sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totodată, liderul de la Kremlin, ar fi amenințat Marea Britanie cu un atac cu rachete. Ce spune cancelarul german, Olaf Scholz.

Într-un documentar realizat de BBC, fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat că Vladimir Putin  l-a ameninţat cu un atac cu rachete care ”ar dura doar un minut”. Kremlinul a spus că Johnson minte.

Subiectul a fost readus în discuție, într-un interviu pe care cancelarul german Olaf Scholz l-a acordat săptămânalului Bild am Sonntag. Întrebat dacă l-a amenințat și pe el Putin, Olaf Scholz a negat. ”Nu, Putin nu m-a amenințat nici pe mine sau pe Germania. În convorbirile noastre telefonice, punctele noastre de vedere complet diferite despre războiul din Ucraina sunt foarte clare. Putin susține că tancurile germane vor amenința din nou Rusia.

Cuvintele sale reprezintă o serie de comparații istorice absurde pe care le folosește pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei. Împreună cu aliații noștri, transferăm principalele tancuri de luptă în Ucraina, pentru a se putea apăra. Am cântărit cu atenție fiecare rezervă de arme, am coordonat-o îndeaproape cu aliații noștri, în primul rând cu America.

Aceste acțiuni comune împiedică escaladarea războiului. Există un acord cu președintele Zelenski că armele din Occident vor fi folosite doar pe teritoriul Ucrainei, iar Rusia nu va fi atacată pe teritoriul său? Există un astfel de consens”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Întrebat despre planul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2024, cancelarul german a spus că condițiile de aderare sunt aceleași pentru toată lumea: „ A fost un semnal puternic, vara trecută am propus ca Moldova și Ucraina să fie candidate la aderare. Fiecare candidat trebuie să îndeplinească criteriile necesare pentru a deveni membru al UE – aceasta se referă la statul de drept, democrație, respectarea drepturilor omului și lupta împotriva corupției. Condițiile de aderare sunt aceleași pentru toată lumea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău