Raportul care taie din avântul Moldovei și Ucrainei de aderare: UE nu este încă pregătită să primească noi membri

20 Sept. 2023, 07:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2023, 07:27 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană va trebui să realizeze reforme profunde până în 2030 dacă vrea să evite paralizia înainte de extinderea sa pentru a include alte țări, precum Ucraina, potrivit unui raport al experților franco-germani comandat de Paris și Berlin și dat publicității marți.

„Extinderea va face UE mai puternică și mai stabilă”, a insistat ministrul german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, potrivit AFP.
În acest raport, prezentat la Bruxelles celor 27 de state membre, 12 experți sugerează simplificarea funcționării unei Europe cu 30 de membri sau chiar mai mulți.
„Din motive geopolitice, extinderea UE se află în fruntea listei de priorități, dar UE nu este încă pregătită să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici din punct de vedere politic”, subliniază aceștia.
Luhrmann a subliniat primirea „foarte pozitivă” a acestui raport în timpul discuțiilor din cadrul celor 27.
Regula unanimității și Europa cu mai multe viteze
Cu toate acestea, ministrul spaniol pentru afaceri europene, Pascual Ignacio Navarro Rios, care a prezidat reuniunea, a avertizat că „pozițiile statelor membre sunt încă foarte îndepărtate”.
În special, experții sugerează renunțarea la regula unanimității. Aceasta necesită uneori compromisuri laborioase pentru anumite decizii, atunci când nu paralizează pur și simplu discuțiile între cei 27.
Unanimitatea ar rămâne regula în politica externă și de securitate, dar ar fi înlocuită de votul cu majoritate calificată în alte domenii, inclusiv în problema sensibilă a impozitării. Prudenți pe acest subiect cu risc ridicat, acești experți sugerează totuși posibilitatea unei derogări.
Pentru eficiență, ei sugerează, de asemenea, o „diferențiere” în cadrul blocului, în care unii membri ar fi liberi să avanseze fără să-i aștepte pe ceilalți. O idee veche căreia i se opun mai multe țări europene, care se tem de o Europă cu mai multe viteze în care ar fi lăsate pe dinafară.
Nucleu dur / Reducerea numărului de europarlamentari
Potrivit raportului, această Europă ar cuprinde un prim cerc de țări pregătite pentru o integrare ambițioasă a politicilor lor, un fel de nucleu dur, urmat de UE așa cum există în prezent, apoi un grup de țări care se mulțumesc cu piața unică, cum sunt Elveția sau Norvegia în prezent, și, în cele din urmă, Comunitatea Politică Europeană (CPE) pentru a asigura dialogul între toate țările de pe continent.
Raportul recomandă, de asemenea, reducerea numărului de membri ai Comisiei Europene de la 27 în prezent, pentru ca fiecare țară să aibă propriul comisar, și limitarea numărului de eurodeputați la un maxim de 751.
Uniunea Europeană trebuie să decidă până la sfârșitul anului dacă va intra sau nu în negocieri de aderare cu mai multe țări, printre care Ucraina și Moldova.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că UE nu ar trebui „să aștepte să modifice tratatele înainte de a trece la extindere”, făcând apel la „o adaptare mai rapidă a Uniunii”, a instituțiilor și a bugetului său.
Ministrul francez al afacerilor europene, Laurence Boone, a insistat asupra faptului că raportul nu este în niciun caz „o propunere” din partea Parisului și Berlinului, ci o contribuție a experților care „prezintă opțiuni” pentru a alimenta discuția, potrivit AFP.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 14:49 // Actual //  Lupu Eduard

Răspunsul la vechea întrebare poate fi diferit pentru fiecare persoană, dar studii recente din Europa și SUA au arătat că banii pot cumpăra într-adevăr fericirea, scrie Euronews.

În SUA, 6 din 10 persoane cred în acest lucru, potrivit unui sondaj realizat de compania de servicii financiare Empower și realizat de Harris Poll. Milenialii americani (generația născută între 1981 și 1996), care au numit chiar și prețul; aceștia au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari (480.700 de euro) pentru a simți că sunt fericiți din punct de vedere financiar.

Între timp, americanul mediu s-ar mulțumi cu 284.167 de dolari pe an pentru a fi fericit, generația Z cere 128.000 de dolari, generația X 130.000 de dolari, iar cei din generația Boomers spun că 124.000 de dolari pe an ar fi de ajuns.

Dacă fericirea financiară are un preț, americanul mediu crede că acesta se ridică la a avea o avere netă de 1,2 milioane de dolari (1,1 milioane de euro).

Europenii s-ar putea mulțumi cu mai puțin; persoanele din Europa de Vest și Scandinavia au numit 100.000 de dolari (91.561 de euro) pe an ca fiind un punct de cotitură în satisfacția vieții reale; a avea mai mult decât această sumă ar putea schimba în mod pozitiv gândurile lor despre viața lor, a constatat un studiu din 2018 al Universității Purdue. În Europa de Est, această sumă a fost mult mai mică, 45.000 de dolari (41.202 euro).

Cu toate acestea, acest studiu susține, de asemenea, că bunăstarea emoțională, practic fericirea, crește doar mână în mână cu un venit de până la 50.000 de dolari în Europa de Vest și 35.000 de dolari în Europa de Est.

A avea mai mulți bani decât atât nu are niciun impact suplimentar asupra modului în care oamenii sunt fericiți. Dar, până la urmă, acest studiu a fost realizat cu câțiva ani în urmă, cu o inflație ridicată, așa că Euronews Business a ajustat aceste cifre cu inflația și a constatat că suma ar fi astăzi de aproximativ 58.205 euro pentru vestul Europei și de 40.690 euro pentru estul Europei.

Ce este, totuși, fericirea financiară?

Potrivit studiului american, fericirea financiară aduce libertate, siguranță și ușurare celor intervievați.

Mai în detaliu, sondajul a constatat că fericirea financiară echivalează cu posibilitatea de a plăti facturile la timp pentru 67%, de a trăi fără datorii pentru 65%, de a-și permite luxul de zi cu zi fără griji pentru 54% și de a deține o casă pentru 45% dintre persoane.

Pentru mai mult de jumătate dintre oameni, cheltuielile pentru experiențe cu cei dragi au contat, de asemenea, în timp ce pensionarea în condițiile proprii a fost un factor important pentru 37%. Aproape patru cincimi dintre americanii intervievați au fost de acord că fericirea financiară le-ar putea îmbunătăți sănătatea, aducând mai multă productivitate și creativitate la locul de muncă. 73% au adăugat că ar renunța la social media dacă asta ar însemna fericire financiară.

În realitate, 73% dintre americani spun că se confruntă cu stresul financiar, iar un studiu recent arată că 85% dintre europeni fie se află într-o situație financiară precară, fie trebuie să fie atenți la gestionarea cheltuielilor lor.

Ce spun cei bogați?

Totuși, a avea mulți bani nu aduce fericire de la sine, dar ajută. 81% dintre cei mai bogați europeni, cu un venit personal de 100.000 de euro, sunt fericiți, dar și 75% dintre cei care câștigă mai puțin de atât (totuși, tot bogați) au declarat că sunt fericiți.

Cu toate acestea, cei mai bogați sunt semnificativ mai fericiți cu locul de muncă (73%) decât cei cu mai puțin de 100 000 de euro pe an (65%).

Vârsta contează, cei mai maturi bogați obțin mai multă satisfacție de la viață decât tovarășii lor sub 35 de ani, a constatat studiul. Bogații din Europa de Vest sunt mai fericiți decât cei din partea de Est, iar practicarea sportului crește și ea nivelul de fericire, deși acest lucru este probabil valabil pentru toată lumea.

Unde este cel mai scump „să fii fericit”?

Cifrele studiului de la Universitatea Purdue, ajustate cu ratele puterii de cumpărare, arată că venitul dorit pentru a fi fericit este cel mai mare în Iran (219.837 de euro) în întreaga lume și în Norvegia (107.969 de euro) și Elveția (106.154 de euro) în Europa.

În Londra, este nevoie de echivalentul a 94.490 de euro, potrivit studiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău