Raportul care taie din avântul Moldovei și Ucrainei de aderare: UE nu este încă pregătită să primească noi membri

20 Sept. 2023, 07:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2023, 07:27 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană va trebui să realizeze reforme profunde până în 2030 dacă vrea să evite paralizia înainte de extinderea sa pentru a include alte țări, precum Ucraina, potrivit unui raport al experților franco-germani comandat de Paris și Berlin și dat publicității marți.

„Extinderea va face UE mai puternică și mai stabilă”, a insistat ministrul german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, potrivit AFP.
În acest raport, prezentat la Bruxelles celor 27 de state membre, 12 experți sugerează simplificarea funcționării unei Europe cu 30 de membri sau chiar mai mulți.
„Din motive geopolitice, extinderea UE se află în fruntea listei de priorități, dar UE nu este încă pregătită să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici din punct de vedere politic”, subliniază aceștia.
Luhrmann a subliniat primirea „foarte pozitivă” a acestui raport în timpul discuțiilor din cadrul celor 27.
Regula unanimității și Europa cu mai multe viteze
Cu toate acestea, ministrul spaniol pentru afaceri europene, Pascual Ignacio Navarro Rios, care a prezidat reuniunea, a avertizat că „pozițiile statelor membre sunt încă foarte îndepărtate”.
În special, experții sugerează renunțarea la regula unanimității. Aceasta necesită uneori compromisuri laborioase pentru anumite decizii, atunci când nu paralizează pur și simplu discuțiile între cei 27.
Unanimitatea ar rămâne regula în politica externă și de securitate, dar ar fi înlocuită de votul cu majoritate calificată în alte domenii, inclusiv în problema sensibilă a impozitării. Prudenți pe acest subiect cu risc ridicat, acești experți sugerează totuși posibilitatea unei derogări.
Pentru eficiență, ei sugerează, de asemenea, o „diferențiere” în cadrul blocului, în care unii membri ar fi liberi să avanseze fără să-i aștepte pe ceilalți. O idee veche căreia i se opun mai multe țări europene, care se tem de o Europă cu mai multe viteze în care ar fi lăsate pe dinafară.
Nucleu dur / Reducerea numărului de europarlamentari
Potrivit raportului, această Europă ar cuprinde un prim cerc de țări pregătite pentru o integrare ambițioasă a politicilor lor, un fel de nucleu dur, urmat de UE așa cum există în prezent, apoi un grup de țări care se mulțumesc cu piața unică, cum sunt Elveția sau Norvegia în prezent, și, în cele din urmă, Comunitatea Politică Europeană (CPE) pentru a asigura dialogul între toate țările de pe continent.
Raportul recomandă, de asemenea, reducerea numărului de membri ai Comisiei Europene de la 27 în prezent, pentru ca fiecare țară să aibă propriul comisar, și limitarea numărului de eurodeputați la un maxim de 751.
Uniunea Europeană trebuie să decidă până la sfârșitul anului dacă va intra sau nu în negocieri de aderare cu mai multe țări, printre care Ucraina și Moldova.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că UE nu ar trebui „să aștepte să modifice tratatele înainte de a trece la extindere”, făcând apel la „o adaptare mai rapidă a Uniunii”, a instituțiilor și a bugetului său.
Ministrul francez al afacerilor europene, Laurence Boone, a insistat asupra faptului că raportul nu este în niciun caz „o propunere” din partea Parisului și Berlinului, ci o contribuție a experților care „prezintă opțiuni” pentru a alimenta discuția, potrivit AFP.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău