Război în loc de diplomație. Rusia reglează robinetul gazului după bunul său plac

11 Feb. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Feb. 2022, 11:47 // Actual //  MD Bani

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell a scris un articol despre Securitatea energetică a Europei și cooperarea UE-SUA. Oficialul a scris și despre relația cu Rusia, menționând că problema a devenit nu doar una de preț, dar și de securitate privind aprovizionarea.

„Rusia a folosit deja în trecut resursele energetice în scopuri politice. În ultimele săptămâni, deși Rusia și-a respectat cu strictețe angajamentele contractuale, compania rusă de stat Gazprom a refuzat să trimită cantități suplimentare pentru a suplini depozitele europene, ceea ce a creat și mai multă nervozitate pe piață.”

Potrivit oficialului, prin reducerea ratei totale a importurilor de gaze din Rusia, UE va investi mai mult în tranziția verde, dar și în reducerea dependenței strategice.

„Ar trebui să luăm de urgență în considerare dezvoltarea rezervelor strategice de gaze ale UE și posibilitatea de a achiziționa gaze în comun, așa cum a sugerat Comisia. Acest lucru ar spori securitatea tuturor părților și ar asigura un preț gestionabil, așa cum se arată într-un raport recent al grupului de reflecție CEPS.”

În acest sens, Josep Borrell mizează pe intensificarea colaborării UE-SUA.

„Prețurile ridicate și provocările privind aprovizionarea cu gaze naturale, generate de criza cu Rusia, reprezintă o prioritate a agendei noastre. Trebuie să facem față presiunilor pe termen scurt, menținându-ne, în același timp, obiectivul nostru pe termen lung de tranziție energetică spre emisii net zero. Consiliul UE-SUA pentru Energie de la Washington va intensifica cooperarea transatlantică în acest domeniu.”

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău