Războiul din Ucraina reconfigurează harta mondială a energiei

09 Iun. 2022, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 08:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia îşi creşte exporturile de petrol din importantul port estic Kozmino pentru a acoperi cererea în creştere din partea cumpărătorilor asiatici şi a compensa impactul sancţiunilor impuse de UE în urma invadării Ucrainei, în timp ce SUA îşi trimit acum cea mai mare parte a expor­tu­rilor de gaze către Europa în condiţiile eforturilor continentului de a scăpa de dependenţa de energia rusească.

Moscova a anunţat că-şi va creşte exporturile de petrol din portul Kozmino cu aproximativ o cincime, potrivit Reuters. Ruşii speră să-şi redirecţioneze exporturile de energie dinspre Occident către Asia, însă acest lucru este costisitor şi complicat de sancţiunile occidentale.

Transneft a crescut deja volumul de ţiţei pompat către Kozmino pe principala sa rută asiatică, conducta ESPO, cu 70.000 de barili pe zi. Exporturile petroliere via Kozmino sunt aşteptate să atingă un maxim istoric de aproximativ 880.000 de barili pe zi în iulie.
Companii din China, care a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale impuse Moscovei, şi din India au cumpărat mai mult petrol rusesc în ultimele luni pe fondul reducerii preţurilor.

În contextul aceluiaşi conflict din Ucraina, Statele Unite îşi direcţionează în prezent cea mai mare parte a exporturilor de gaze către Europa, scrie Bloomberg.

Europa a detronat Asia ca cea mai importantă destinaţie pentru gazele naturale lichefiate americane, în condiţiile în care continentul se luptă să-şi reducă dependenţa de livrările ruseşti.

SUA au trimis aproape trei sferturi din volumele totale de GNL către Europa în primele patru luni ale acestui an, livrările zilnice către această regiune consemnând mai mult de o triplare faţă de media de anul trecut.

Anul trecut, blocul a reprezentat destinaţia a numai o treime din livrările americane. Astfel, America reprezintă acum aproape jumătate din importurile de GNL ale Europei, aproximativ dublul proporţiei din 2021.

Administraţia Biden s-a angajat să crească livrările de GNL către Europa după ce blocul a decis să renunţe la gazele ruseşti ca reacţie la invadarea Ucrainei. Chiar şi înainte de declanşarea războiului, continentul se confrunta deja cu o criză de energie ce trimisese preţurile gazelor la niveluri fără precedent.

Perspectiva unor profituri mai mari i-a încurajat pe furnizorii americani să livreze mai multe gaze către Europa în detrimentul altor destinaţii.

Asia, care reprezentase destinaţia pentru aproape jumătate din livrările americane de gaze naturale lichefiate în ultimii doi ani, a înregistrat o înjumătăţire a livrărilor în acest an, relevă datele Agenţiei Internaţionale de Energie.

Statele Unite şi-au crescut de asemenea exporturile totale de gaze naturale lichefiate în acest an. Livrările au crescut cu 18% faţă de 2021.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău