Războiul gazelor rusești. Moscova a închis robinetul. Mai multă păcură pentru Termoelectrica

22 Oct. 2021, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Oct. 2021, 15:32 // Actual //  bani.md

Guvernul a alocat astăzi întreprinderii Termoelectrica 16,5 mii tone de păcură din rezerva de stat.

”În data de 15 octombrie 2021, Termoelectrica a epuizat stocul disponibil personal de păcură, iar pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice şi termice, Comisia pentru Situaţii Excepționale a decis eliberarea cantităţii de 16,5 mii tone de păcură din rezervele de stat. Această măsura va permite menţinerea procesului tehnologic de asigurare a populaţiei şi a instituţiilor sociale – şcoli, spitale, grădiniţe – cu energie electrică şi termică în perioada rece a anului. Aprovizionarea cu păcură din rezervele de stat va permite menţinerea unui tarif stabil pentru consumatori şi economisirea gazelor naturale fără creşterea tarifelor pentru populaţie”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ala Revenco.

Costul păcurii, eliberată din rezervele de stat, este de 51,6 mil. lei.

În acelaşi timp, ţinând cont de „criza energetică globală, creşterea rapidă şi necontrolată a preţurilor la produsele petroliere” şi faptul că „achiziţionarea, transportul şi depozitarea păcurii durează mult”, procesul de reaprovizionare a rezervei de stat este ireal de a fi efectuat în 2021.

„De aceea, la elaborarea bugetului de stat pe anul 2022, Ministerul Afacerilor Interne va indroduce prevederile cu privire la alocaţiile necesare reînnoirii rezervei de stat cu volumele de păcură furnizate”, a conchis Revenco.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de Blocul Alternativa privind consolidarea relației cu diaspora și valorificarea potențialului acesteia pentru dezvoltarea Republicii Moldova
Conferință de presă susținută de președintele PAS Igor Grosu, europarlamentarul Siegfried Mureșan și candidatul înaintat de guvernarea pro europeană de la București Crin Antonescu
Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!