Războiul instanțelor pentru jumătate de miliard de dolari. Kazahstan anunță că a câștigat în fața lui Stati

22 Nov. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2021, 11:52 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Justiției din Kazahstan anunță că a câștigat procesul cu omul de afaceri moldovean, Anatol Stati. Curtea de Apel belgiană a anulat executarea sentinței de 530 de milioane USD și a concluzionat că Stati a indus în eroare tribunalul arbitral și instanțele suedeze, luând în considerare anularea hotărârii.

La 16 noiembrie 2021, Curtea de Apel belgiană a emis o decizie conform căreia Stati a utilizat o schemă frauduloasă și a indus în eroare tribunalul de arbitraj și instanțele suedeze în timpul procedurilor de anulare a hotărârii. Potrivit instanței, această schemă frauduloasă a avut un impact direct asupra concluziilor tribunalului de arbitraj cu privire la chestiunile de răspundere și daune. Pe această bază, Curtea de Apel a anulat complet decizia instanței inferioare de recunoaștere și executare a hotărârii arbitrale de 530 de milioane de dolari („Decizia”), se mai spune în infromația MInisterului de Justiției kazah.

Firma de avocatură King & Spalding l-a reprezentat pe omul de afaceri Anatol Stati în arbitraj și își coordonează eforturile globale de recunoaștere și executare a hotărârilor arbitrale frauduloase, inclusiv în Suedia și Belgia.

În decembrie 2017, Stati a primit o hotărâre prin corespondență prin care recunoaște hotărârea arbitrală, care a fost ulterior confirmată printr-o decizie a instanței de fond belgiană din decembrie 2019. Cu toate acestea, ambele hotărâri s-au bazat pe o bază limitată de probe care nu includeau noi dovezi.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bruxelles a admis în totalitate cererea Kazahstanului pentru fraudă, în ciuda obiecțiilor lui Stati.

Acum, Curtea de Apel a dat dreptate Republicii Kazahstan – că Stati a participat la o schemă frauduloasă la scară largă și, ca urmare, hotărârea arbitrală nu ar trebui să fie recunoscută sau executată.

Această decizie a Curții de Apel va avea ca rezultat anularea confiscării temporare a activelor în valoare de peste 530 milioane USD deținute de Fondul Național al Kazahstanului, care sunt deținute la Bank of New York Mellon, constată Ministerul Justiției.

Decizia Curții de Apel de la Bruxelles indică faptul că Stati nu va mai putea evita controlul activității frauduloase. Spre deosebire de instanțele din Suedia, care au fost induse în eroare de Stati pe baza documentelor falsificate, Curtea de Apel din Bruxelles a obținut noi probe substanțiale care demonstrează înșelătoria și frauda lui Stati în obținerea unei hotărâri arbitrale.

În luna august a anului curent, miliardarul moldovean Anatol Stati a inițiat un nou proces împotriva Kazahstanului după ce guvernul acestei țări a refuzat să execute o decizie finală a Curții de arbitraj din Suedia. Mai exact, în 2013 miliardarul a obținut o decizie prin care guvernul de la Nur-sultan urma să îi achite despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari.

Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercând să demonstreze în instanţe că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plata a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuască, transferând-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.

Anterior un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău