Recoltarea nucilor grecești în Moldova va începe în ultima decadă a lunii august. Cum va fi calitatea produsului

18 Aug. 2021, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Aug. 2021, 14:54 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În următoarele 7-10 zile, multe întreprinderi agricole de cultivare a nucilor din Moldova vor începe să culeagă recolta. Contrar ipotezelor operatorilor de pe piață, recoltarea nucilor va începe la timp, aproape de obicei, scrie EastFruit.

Proprietarii plantațiilor de nuci notează că dezvoltarea nucilor în livezi, în acest, an nu a avut loc ritmic: în prima jumătate a verii – cu o întârziere de zece până la douăsprezece zile, la sfârșitul verii, coacerea lor a fost accelerată.

Din acest motiv, țara a ratat perioada vânzărilor masive de nuci verzi, tinere. Totuși, acest lucru va aduce beneficii pieței interne a nucilor, care anterior era anual lipsită de o pondere semnificativă de produse comercializabile care erau colectate de pe alei de-a lungul drumurilor și centurilor forestiere într-o formă imatură.

Reprezentanții Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi de Nuc din Republica Moldova menționează că nu este posibil să se prevadă volumul aproximativ al recoltei de nuci anul acesta. Principala problemă este că în primăvara anului trecut, din cauza înghețurilor din țară, plantațiile de nuci, atât de tipul pădurilor, cât și al grădinilor, au fost grav avariate. Nu toți copacii și-au revenit pe deplin în urma acelui șoc, chiar și cei din grădinile bine îngrijite. În unele dintre ele randamentul va fi mai mic, în unele va fi mai mare decât media din ultimii cinci până la șapte ani (aproximativ 25 de mii de tone de nuci în coji dure).

În același timp, cultivatorii de nuci notează că anul acesta, datorită precipitațiilor abundente primăvara și vara, calitatea nucilor va fi înaltă, fructele sunt mari, coaja verde se separă bine de ele. În medie, mărimea mare a nucilor și umplerea lor bună în interiorul cochiliei, după cum cred experții sindicatului, pot oferi plantațiilor de nuci o creștere a masei de produse în intervalul 7-10%.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală