Record! Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume

27 Mai 2024, 17:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 17:59 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, este pe cale să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, în condițiile în care legislatorii urmăresc să obțină un vot pentru prelungirea mandatului până la sfârșitul lunii iunie, potrivit surselor Bloomberg.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la mai puțin de un an după prăbușirea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și a fost în funcție timp de peste trei decenii, cu excepția unei perioade de un an în care a fost prim-ministru în 1999 și 2000.

În vârstă de 74 de ani are sprijinul celor mai mari partide din parlament pentru a rămâne în funcție pentru încă un mandat, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile care au cerut să nu fie identificate, deoarece deliberările nu au fost publice. Votul privind comisia de stabilire a tarifelor din România, formată din nouă membri, va avea loc după alegerile locale și cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au precizat aceștia.

Isărescu nu a confirmat candidatura sa pentru un al optulea mandat la începutul acestei luni, deși a spus că va accepta o invitație în cazul în care parlamentul îl va susține. Guvernatorul s-a confruntat cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. El a redus așteptările privind reducerea rapidă a ratei dobânzii, îndemnând guvernul să limiteze deficitul bugetar estimat la 5% din producția economică în acest an.

Factorii de decizie de la București au menținut în mod neașteptat rata dobânzii de referință la 7% pe 13 mai, sfidând așteptările majorității economiștilor intervievați pentru o reducere cu 25 de puncte de bază.

Ca parte a votului parlamentar privind panoul, este probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne în consiliu, potrivit surselor Bloomberg. Ionuț Dumitru, fost economist-șef al Raiffeisen Bank și fost șef al consiliului fiscal, are susținerea pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, au spus aceștia.

O parte dintre membrii actuali ai consiliului de administrație, precum Cristian Popa și Csaba Balint, vor avea probabil și ei mandatele reînnoite, în timp ce consilierul prezidențial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, au spus sursele Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2024, 17:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 17:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernul polonez relansează planurile de ajutorare a debitorilor care se luptă să ramburseze cele mai costisitoare credite ipotecare din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

Krzysztof Paszyk, ministrul dezvoltării şi tehnologiei, a declarat pentru  Money.pl că planul său prevede subvenţionarea a până la 175.000 de credite ipotecare în următorii 5 ani. Costurile ridicate ale împrumuturilor sunt principala problemă care împiedică achiziţia de locuinţe în Polonia, a spus el.

Guvernul, care se află în funcţie de şase luni, a oscilat în ceea ce priveşte ajutorul pentru credite, afirmând încă din luna mai că stimulentele ipotecare suplimentare ar putea suprastimula piaţa imobiliară. Anul trecut, preţurile locuinţelor din Polonia au crescut în cel mai rapid ritm din UE, ajutate de subvenţiile la credite oferite de guvernul precedent.

Cea mai recentă întoarcere la această politică vine în contextul în care banca centrală a Poloniei a declarat că nu va reduce ratele prea curând. În această ţară se înregistrează cele mai scumpe credite ipotecare noi din UE, cu o dobândă de 7,72% pe an în aprilie, dublu faţă de nivelul înregistrat în zona euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.

Reducerile repetate ale ratelor în Ungaria, împreună cu o plafonare a ratelor creditelor pentru locuinţe, au contribuit la scăderea costurilor ipotecare din această ţară sub cele din Polonia.

Piaţa imobiliară din Polonia a dat semne de răcire în ultimele săptămâni, pe măsură ce tot mai multe proprietăţi rezidenţiale sunt scoase la vânzare în urma creşterilor abrupte de preţuri de anul trecut. Între timp, ratele din ce în ce mai ridicate – în raport cu inflaţia – au redus numărul de noi vânzări de credite ipotecare în luna mai la cel mai mic nivel din august, potrivit biroului de informaţii de credit din Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău