„Regele” preluărilor din anii ’90 devine unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Rusia

02 Nov. 2024, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Nov. 2024, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul Iskander Makhmudov, aflat în top 30 al celor mai bogați oameni din Rusia, cu o avere estimată la 8,3 miliarde de dolari de către *Forbes*, a făcut un pas major în sectorul agricol. Potrivit Kommersant, compania sa, Agroholding Prostory, a achiziționat pe 30 octombrie compania Investkom, care deține 11 firme agricole, inclusiv producători de orez, cereale și carne de vită premium.

Agroholding Prostory, despre care sursele afirmă că operează în interesul lui Makhmudov, a cumpărat anterior, în acest an, grupul Don-Agro de la fostul deputat Evgheni Tugolukov, alături de alte active agricole. Cu aceste achiziții, Makhmudov controlează între 400.000 și 450.000 de hectare de teren arabil, situându-se în top 10 al celor mai mari proprietari de terenuri agricole din Rusia.

Originar din Uzbekistan, Makhmudov, în vârstă de 61 de ani, și-a clădit averea în anii ’90 în luptele pentru controlul uzinelor metalurgice din Ural și Siberia, alături de miliardari precum Oleg Deripaska și Vladimir Lisin. *Forbes* l-a numit unul dintre cei mai „neînfricați” preluatori ai acelei perioade, reușind ulterior să devină partener al apropiaților lui Vladimir Putin, precum Vladimir Yakunin și Gennady Timchenko.

După începutul conflictului din Ucraina, compania lui Makhmudov, UMMC, cel mai mare producător de cupru din Rusia, a declarat că acesta a părăsit acționariatul, iar noul beneficiar este Daniyar Kamilov, fiul fostului ministru de externe al Uzbekistanului.

Acționarii UMMC au început să investească în agricultură în anii 2000, achiziționând o seră în Ekaterinburg și mai târziu o fermă de capre pentru producția de brânză. Din 2022, Makhmudov a devenit un jucător important în sectorul agricol prin achiziții precum AFG National, Zaréchnoe și o participație la producătorul de semințe Reseed.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală