Republica Moldova are 6416 de milionari. Unul dintre ei a încasat 29 de milioane de lei

02 Sept. 2024, 13:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2024, 13:45 // Actual //  bani.md

Republica Moldova a înregistrat în anul 2023 un număr record de 6.416 milionari, cu 1.606 mai mult decât în anul precedent. Aceste persoane au obținut împreună venituri totale de 19,7 miliarde lei, iar impozitul reținut a fost de 1,46 miliarde lei, în creștere față de veniturile de 17,6 miliarde lei și impozitul reținut de 1,45 miliarde lei din 2022, arate datele fiscului.

Cea mai mare sumă de venit declarată de o persoană fizică în anul 2023 a fost de 28,8 milioane lei. Printre milionarii moldoveni, se numără și o persoană care a înregistrat venituri de 29 milioane lei. În această categorie, cea mai tânără persoană are 19 ani, iar cea mai vârstnică are 83 de ani. Din totalul milionilor, 4.542 sunt bărbați și 1.874 sunt femei.

În ceea ce privește contribuabilii persoane fizice, totalul veniturilor obținute în 2023 a fost de 111,7 miliarde lei, distribuite între 1,59 milioane de persoane. Impozitul pe venit reținut și declarat a fost de 8,7 miliarde lei. Veniturile predominante în rândul persoanelor fizice sunt cele din plăți salariale (75,46%), urmate de dividende (11,59%) și venituri din transmiterea proprietății imobiliare și mobiliare (3,15%), cu excepția terenurilor agricole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Inteligența artificială poate fi un instrument puternic în slujba progresului, dar trebuie să fie ghidată de principii etice și de valori umane. Transformarea digitală nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinției AI & Big Data Conference – Humans. Powered by AI.

Dragu a evidențiat progresele realizate de Banca Națională a Moldovei în adoptarea tehnologiilor bazate pe AI, în domenii precum supravegherea riscurilor și procesarea documentelor. De asemenea, BNM lucrează la dezvoltarea unor instrumente avansate pentru analiza raportărilor financiare și identificarea riscurilor emergente.

„Transformarea digitală este o oportunitate de a inova, dar și o responsabilitate de a proteja stabilitatea financiară, echitatea și incluziunea. Viitorul central banking-ului înseamnă inovație, anticipare și încredere construită pe baze transparente”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a subliniat că Moldova are potențialul să devină un model regional în domeniul economiei digitale, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construiască o infrastructură digitală care pune omul în centrul deciziilor. În acest sens, Banca Națională promovează educația financiară pentru toate categoriile de vârstă și venit, reglementează responsabil tehnologiile emergente și colaborează cu instituțiile europene pentru integrarea plăților digitale și conectarea la SEPA – Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Dincolo de algoritmi și procese, trebuie să vorbim despre oameni. Moldova digitală trebuie să fie și Moldova echitabilă”, a încheiat Anca Dragu, subliniind importanța incluziunii în transformarea digitală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!