În prima parte a lunii octombrie, depozitele de înmagazinare a gazelor din România s-au umplut la capacitate maximă, iar gradul înalt de înmagazinare în Ungaria a determinat o scădere semnificativă a importurilor de gaze ale României prin intermediul Bulgariei.
Conform datelor furnizate de Transgaz, Republica Moldova își mărește importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Ungheni, ajungând la 20 GWh/zi în octombrie. Acestă creștere semnificativă indică o adaptare eficientă la condițiile pieței și o strategie bine pusă la punct pentru asigurarea necesităților energetice ale țării.
Săptămâna trecută, compania Energocom a anunțat că a deja achiziționat 500 de milioane de metri cubi de gaze, asigurând astfel consumul intern până la sfârșitul lunii martie a anului viitor. Această mișcare proactivă demonstrează responsabilitatea și capacitatea de planificare a Republicii Moldova în asigurarea securității energetice.
Un aspect remarcabil este și prețul redus la care Republica Moldova a achiziționat gazele, cu două ori mai mic decât prețul livrat de gigantul rus Gazprom. Estimările indică un preț de aproximativ 700 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze livrate de Gazprom în luna octombrie.