Republica Moldova, mare putere vinicolă. Suntem înaintea României la exporturi, deși Franța vinde de 10 miliarde USD

16 Ian. 2022, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2022, 16:00 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa locală a trimis în 2020, ultimul an pentru care există date publice, vin peste hotare în valoare de doar 134,3 mil. USD. Franţa exportă de 10 mld. dolari, fiind lider în domeniu. Iar împreună cu Italia dețin jumătate din exporturile de vin la nivel mondial.

Republica Moldova contribuie cu 0,4% la exportul mondial de vin, mai exact trimite peste graniță licori în valoare de 134,3 mil. USD. Aceste valori poziţionează Republica Moldova pe locul 21 în lume în topul exportatorilor de licori ale lui Bacchus mult înaintea României care se află pe locul 33 cu un volum al exporturilor de doar 35 mil. USD. Ucraina a vândut vin în străinătate în sumă de 13 mil. USD, iar Federația Rusă – 9,8 mil. USD.

Podiumul este format din Franţa, Italia şi Spania, care sunt de altfel şi ţările care ocupă primele trei locuri (chiar dacă în altă ordine) când vine vorba de producţia de vin.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, premisele pentru export sunt bune dat fiind că este un producător cu renume pe piața internațională. Or, în prezent vinificatorii moldoveni încearcă să cucerească cele mai îndepărtate piețe.

Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că în exporturile de băuturi alcoolice din Republica Moldova au constituit 48,7 mil. USD cu 2,6 mil. USD mai puțin în trimestrul trei din 2021 față de trimestrul precedent al anului 2020.

Exportul de alcool etilic și băuturi alcoolice s-a diminuat în special pe seama micșorării livrărilor către Uniunea Europeană și alte țări. Astfel, în țările din UE exporturile de vin au însumat 16,95 mil. USD cu 2 mil. USD mai puțin față de trimestrul precedent.

 

Realitatea Live

08 Dec. 2022, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Dec. 2022, 16:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O transmisiune include PATRU componente principale și peste 20 de platforme de difuzare concomitent.

  1. Difuzarea evenimentului pe rlive.md și în mod automat pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng); Transmisiunile sunt păstrate în arhiva rlive.md și pot fi accesate sau descărcate oricând, fără limitări de acces tehnic sau de abonament.
  2. Transmisiunile sunt difuzate în direct pe pagina de Facebook sau Youtube ale beneficiarului și pe rețelele sociale ale platformelor grupului Realitatea – realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  3. Difuzarea evenimentului pe RLIVE TV (2 difuzări minim); RLIVE TV este distribuit de toate rețelele de cablu și IPTV, ceea ce asigură o acoperire de peste 80% din țară. De asemenea, RLIVE TV este distribuit online pe site-urile de știri diez.md, deschide.md, ziarulnational.md, nordnews.md, zugo.md, paranteze.md, moldova.org, newsmaker.md, economica.net (România) și realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  4. Publicarea de comunicate sau știri din evenimente; Fiecare transmisiune live va fi susținută de publicarea comunicatului sau a unei știri din eveniment pe realitatea.md sau la solicitare, suplimentar, pe – bani.md (română), rupor.md (rusă), moldovalive.md (engleză). Știrile sau comunicatele, în mod automat sunt difuzate și pe rețelele sociale ale realitatea.md.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Suplimentar, la solicitare, se poate realiza Ora de LIVE cu Traian; Reportaj de la eveniment cu plasare pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng) și RLIVE TV; Feedback de la participanți (înregistrare video + editare video); sau orice Servicii de comunicare – comunicate, SMM, Infografii, Videografii, Animație 2D, etc.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne pe publicitate@realitatea.md

P.

 

 

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău