Republica Moldova, pe cale să devină regatul contrabandei cu țigări în România. Pe primul loc este Bulgaria

22 Oct. 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Oct. 2024, 13:39 // Actual //  Ursu Victor

Recenta analiză a Novel Research a relevat o ușoară creștere a pieței negre a țigaretelor în România, care a ajuns la 8,6% din totalul consumului în septembrie 2024, față de 8,4% în iulie. Această tendință îngrijorătoare nu afectează doar România, ci are și implicații semnificative pentru Republica Moldova, țară adesea menționată ca un furnizor important de țigarete contrafăcute.

În contextul în care contrabanda din România rămâne la un nivel relativ constant, regiunea nord-est este cea mai afectată, cu o creștere de 3,8 puncte procentuale (p.p.), atingând 21,3%. Această creștere subliniază cum, din cauza lipsei controlului vamal între România și Moldova, țigările contrabande se află într-o expansiune alarmantă, iar Moldova devine un jucător cheie în acest proces.

Din datele prezentate, se observă o scădere a contribuției Moldovei la piața neagră de țigarete, de la 22,4% la 19,1%, ceea ce poate indica o diversificare a surselor de aprovizionare în România. Cu toate acestea, prețurile mai mici ale țigaretelor din Moldova, combinate cu regimul de accize favorabil, continuă să facă din țară o destinație atrăgătoare pentru contrabandă. O creştere se înregistrează şi în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piaţa neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, cea mai mare pondere o deţine Bulgaria (28,3%), aflându-se în creştere abruptă cu 9,4 p.p

Marian Marcu, directorul Novel Research, a subliniat: „Diferențele de accize dintre cele două țări contribuie semnificativ la contrabandă. În Moldova, nivelul accizei este mult mai scăzut comparativ cu România, ceea ce stimulează comerțul ilegal.”

Gilda Lazăr de la JTI a menționat că, pentru a combate această problemă, se derulează o campanie anti-contrabandă în ambele țări. „Colaborăm cu autoritățile din România și Moldova pentru a reduce traficul ilegal. Instruirea echipelor canine din Ucraina este un exemplu de eforturi internaționale pentru a face față acestei amenințări,” a declarat ea.

Pe de altă parte, Roxana Pîntea de la Philip Morris a subliniat că tendințele de creștere a contrabandei se intensifică în lunile de iarnă, ceea ce face necesară o cooperare mai strânsă între autoritățile din cele două țări. „Un control eficient și predictibilitatea fiscală sunt esențiale pentru a combate efectele contrabandei asupra economiei locale,” a subliniat ea.

În concluzie, creșterea contrabandei cu țigarete în România are un impact direct asupra Republicii Moldova, subliniind necesitatea unor măsuri proactive și colaborative pentru a stopa această tendință și a proteja economiile celor două țări.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău