Republica Moldova, pe marginea prăpastiei „iadului fiscal”

02 Aug. 2024, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2024, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a fost în anul 2023 la un pas de „iadul fiscal”, arată datele Tax Hell Index ale Fundației 1841. Iadul fiscal reprezintă presiunea fiscală și calitatea guvernării.

Cea mai gravă situație este în Belarus, Venezuela și Argentina, car au ocupat, primele trei locuri în clasamentul iadului fiscal.

În clasament mai sunt Rusia, Ucraina, iar Republica Moldova este prima țara de după Haiti.

„Deși presiunea fiscală este un factor important, credem că un „iad fiscal” nu este doar o țară cu taxe mari, ci mai degrabă una cu un stat de drept slab și în care drepturile la viață privată și la proprietate nu sunt aplicate sau protejate așa cum este necesar. Prin urmare, atunci când luăm în considerare rezultatele, țările cu o înaltă calitate guvernamentală și stabilitate economică și juridică pot avea taxe mari (adică, Danemarca), dar sunt foarte departe de a fi considerate iaduri fiscale. De fapt, există țări cu impozite atât mici, cât și mari în primele 13 iaduri fiscale, însă totuși, au o calitate scăzută a guvernării, niveluri ridicate de corupție și de utilizare a puterii discreționare, management economic slab, instituții slabe și lipsă scăzută sau totală de securitate juridică!, se arată în mesajul fundației.

Chiar dacă indicele nu se bazează exclusiv pe impozite, cele mai bune trei țări (adică, cu cele mai mici scoruri) sunt Irlanda, Elveția și Luxemburg, toate fiind etichetate ca paradisuri fiscale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 20 octombrie 2024, moldovenii din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda, Suedia, Canada și Norvegia vor putea vot prin corespondență, dacă s-au înregistrat pentru această opțiune de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Persoanele care s-au înscris vor primi un plic, cu alte două plicuri în interior. Acestea vor conține informații despre adresa unde se vor expedia buletinele de vot, cu parafa că expedierile sunt preplătite.

„Va găsi trei plicuri depersonalizate. În aceste plicuri curate, alegătorul pune plicurile pe care le primește, pentru turul 1 la alegeri prezidențiale, turul doi la alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional. Respectiv, va recepționa și o instrucțiune, cum completează acest buletin.

Spre deosebire de votul în țară, peste hotare, cei care vot vota prin corespondență, vor completa buletinul de vot cu pixul. Plicurile care vin de la alegător trebuie să fie restituite până joi, înainte de ziua alegerilor. Plicurile recepționate după ziua de joi vor fi anulate”, a explicat într-un interviu acordat într-un interviu acordat grupului de presă Realitatea președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.

Buletinele de vot se vor transmite la secțiile amplasate la ambasadele Moldovei din SUA, Canada și Suedia. Pentru cele patru țări nordice, unde moldovenii își vor exercita dreptul de a alege prin corespondență, plicurile se vor transmite la misiunea diplomatică a țării noastre de la Stockholm.

Alegătorii sunt îndemnați să transmită cât mai rapid buletinele, după ce le recepționează, pentru a tergiversa subiectul. În același timp, ei sunt rugați să nu expedieze concomitent buletinele de vot pentru turul unu și doi al prezidențialelor.

„După turul întâi, cunoscând care sunt cei doi candidați care ies în turul doi, dacă ies în turul doi, după această trebuie să transmită plicul cu buletinul pentru turul doi al alegerilor. Și iarăși, acesta trebuie să ajungă până joi, înainte de ziua alegerilor”, a conchis Caraman.

În total, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 1994 de moldoveni din cele șase state unde se pilotează alegerile prin poștă. Mai mult de jumătate dintre ei sunt din SUA – 1082, 582 din Canada, 134 din Norvegia, 93 din Suedia, 74 din Finlanda, și 26 din Islanda Conform șefei CEC, rezultatele votului prin corespondență se vor procesa concomitent cu numărarea buletinelor din urnele de vot.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău