VIDEO Lipsa capitalului uman, o piedică în calea integrării europene. Ce spun primarii din Moldova

02 Aug. 2024, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2024, 14:48 // Actual //  bani.md

Autoritățile locale se tem că nu vor putea scrie și valorifica proiecte din fonduri europene din cauza lipsei de specialiști. Prezenți la emisiunea „Consens Național” de la RLIVE TV, Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, și Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă, au declarat că primăriile se confruntă cu o criză de specialiști bine formați. Ei au menționat că lipsa capitalului uman este resimțită uneori și la nivel central.

„Noi astăzi nu avem oameni bine pregătiți nici în administrație și nici în sectorul asociativ care să poată scrie proiecte pentru comunitățile noastre. În spațiul european formulele de raportare și monitorizare sunt foarte rigide și noi nu vom putea ține pasul. Este nevoie de cel puțin un om la nivel de primărie de sat, iar orașele să aibă echipe care să se ocupe de aceste proiecte. Acum apelăm la profesorii de limbă engleză din școli care nu întotdeauna posedă limbajul tehnic”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

Potrivit lui Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă, specialiștii bine formați nu se rețin mult în primării din cauza lipsei de bani. Acest lucru este valabil atât pentru sate, cât și pentru orașele care au beneficiat de susținere pentru crearea echipelor de scriere a proiectelor.

„Oamenii nu sunt remunerați așa cum trebuie, au sarcini exagerat de mari, nu au posibilitatea să crească în carieră și să își realizeze niște planuri de viață. Reieșind din acestea, unii dinte ei fac mai mult voluntariat. Acest deficit de oameni se resimte nu doar la nivel local, dar și central”, a adăugat Vladislav Cociu.

Primarii au mai declarat că astăzi este nevoie și de o echipa bună la nivel central care să poată negocia capitolele de aderare la Uniunea Europeană reieșind din situația de pe teren. Ei și-au prezentat interesul de a delega un reprezentant din partea aleșilor locali în echipa de negociatori care să mențină legătura între experți și administrația publică pentru stabilirea unor priorități în dialogul cu Bruxellesul.

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.

„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.

Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.

Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.

Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală