Rezervele uriașe de aur ale Rusei. Măsuri disperate luate la Moscova

28 Mart. 2022, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2022, 11:29 // Actual //  bani.md

Federația Rusă a re o rezervă de aur în sumă de 140 miliarde de dolari. Or, metalul scump este folosit de state ca o plasă de siguranță în perioadele de criză. Însă, Moscova nu-l poate vinde în schimbul valutei, după ce țara a fost lovită de sancțiunile occidentale.

Guvernul SUA a anunțat săptămâna trecută că interzice comerțul cu aur rusesc. Aliații europeni au introdus și ei sancțiuni similare, piața de aur din Londra interzicând toate lingourile din rafinăriile rusești. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat: „Persoanelor americane le este interzis să se angajeze în orice tranzacție – inclusiv tranzacții legate de aur – care implică Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse sau Ministerul Finanțelor al Federației Ruse. ”

Într-o declarație citată de Business Insider, senatorul Angus King, independent din Maine, a declarat: „Livrarea masivă de aur a Rusiei este unul dintre puținele active rămase pe care Putin le poate folosi pentru a împiedica economia țării sale să scadă și mai mult. Prin sancționarea acestor rezerve, vom izola și mai mult Rusia de economia mondială și vom crește dificultatea campaniei militare din ce în ce mai costisitoare a lui Putin”.

Sancțiunile au redus acum piața, făcându-i incredibil de dificil pentru Rusia să-și descarce rezervele de aur pentru a strânge fondurile atât de necesare. Vorbind cu Bloomberg, Fergal O’Connor, lector la Cork University Business School din Irlanda, a spus: „De aceea și-au cumpărat aurul. A fost pentru o situație ca aceasta. Dar dacă nimeni nu îl va schimba cu tine, atunci nu contează”.

Rusia și-a petrecut ani de zile în construirea aprovizionării cu aur, extinzând-o de până la șase ori de la mijlocul anilor 2000; țara găzduiește acum al cincilea cel mai mare depozit din lume, evaluat la aproximativ 140 de miliarde de dolari. În urma prăbușirii rublei pe piețele globale, mulți se așteaptă ca Rusia să încerce să vândă o parte din aur pentru a compensa.

Partenerul director al Grupului CPM, Jeff Christian, sugerează că Moscova ar putea privi spre Est și băncile din țări precum India și China pentru a vinde. „Ar putea să-l ridice cu reducere la piață”, a spus el potrivit Uniland News. Cu toate acestea, având în vedere actualele sancțiuni impuse de Regatul Unit, SUA și țările europene Rusiei, India și China – și orice altă țară – ar putea fi reticente în a ajunge la un acord.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO