Federația Rusă a re o rezervă de aur în sumă de 140 miliarde de dolari. Or, metalul scump este folosit de state ca o plasă de siguranță în perioadele de criză. Însă, Moscova nu-l poate vinde în schimbul valutei, după ce țara a fost lovită de sancțiunile occidentale.
Guvernul SUA a anunțat săptămâna trecută că interzice comerțul cu aur rusesc. Aliații europeni au introdus și ei sancțiuni similare, piața de aur din Londra interzicând toate lingourile din rafinăriile rusești. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat: „Persoanelor americane le este interzis să se angajeze în orice tranzacție – inclusiv tranzacții legate de aur – care implică Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse sau Ministerul Finanțelor al Federației Ruse. ”
Într-o declarație citată de Business Insider, senatorul Angus King, independent din Maine, a declarat: „Livrarea masivă de aur a Rusiei este unul dintre puținele active rămase pe care Putin le poate folosi pentru a împiedica economia țării sale să scadă și mai mult. Prin sancționarea acestor rezerve, vom izola și mai mult Rusia de economia mondială și vom crește dificultatea campaniei militare din ce în ce mai costisitoare a lui Putin”.
Sancțiunile au redus acum piața, făcându-i incredibil de dificil pentru Rusia să-și descarce rezervele de aur pentru a strânge fondurile atât de necesare. Vorbind cu Bloomberg, Fergal O’Connor, lector la Cork University Business School din Irlanda, a spus: „De aceea și-au cumpărat aurul. A fost pentru o situație ca aceasta. Dar dacă nimeni nu îl va schimba cu tine, atunci nu contează”.
Rusia și-a petrecut ani de zile în construirea aprovizionării cu aur, extinzând-o de până la șase ori de la mijlocul anilor 2000; țara găzduiește acum al cincilea cel mai mare depozit din lume, evaluat la aproximativ 140 de miliarde de dolari. În urma prăbușirii rublei pe piețele globale, mulți se așteaptă ca Rusia să încerce să vândă o parte din aur pentru a compensa.
Partenerul director al Grupului CPM, Jeff Christian, sugerează că Moscova ar putea privi spre Est și băncile din țări precum India și China pentru a vinde. „Ar putea să-l ridice cu reducere la piață”, a spus el potrivit Uniland News. Cu toate acestea, având în vedere actualele sancțiuni impuse de Regatul Unit, SUA și țările europene Rusiei, India și China – și orice altă țară – ar putea fi reticente în a ajunge la un acord.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!