Unde își ascund oligarhii ruși „banii negri”. Un trilion de dolari se plimbă prin conturi offshore și firme fantomă

28 Mart. 2022, 10:33
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mart. 2022, 10:33 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Timp de zeci de ani, oligarhii ruși au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantomă și conturi offshore, pentru a le pierde urma. În urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, țări din toată lumea încearcă să găsească acești bani și să-i confiște, relatează BBC.

Centrul de studii Atlantic Council spune că rușii au ascuns în străinătate aproximativ un trilion de dolari „negri”, făcuți pe căi „murdare”.

Un raport al centrului realizat în 2020 estimează că, un sfert din această sumă este controlată de președintele rus Vladimir Putin și de apropiații săi, rușii bogați cunoscuți drept „oligarhi”.

„Acești bani pot fi exploatați și direcționați de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mită, manipulare politică, dezinformare și multe alte scopuri abjecte”, se arată în raport.

Un alt think-tank american, National Endowment for Democracy, spune că Putin i-a încurajat pe apropiații săi „să fure de la bugetul de stat, să stoarcă bani de la întreprinderile private și chiar să orchestreze confiscarea directă a întreprinderilor profitabile”.

Se spune că în acest fel, oligarhii și-au făcut averi personale care ajung la zeci de miliarde de dolari.

Liderii opoziției ruse Boris Nemțov și Vladimir Milov au susținut că, între 2004 și 2007, 60 de miliarde de dolari au fost transferați din fondurile gigantului petrolier Gazprom către prietenii lui Putin.

Pandora Papers, documentele publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație, notează că oamenii apropiați lui Putin au devenit foarte bogați și că l-ar putea ajuta pe președintele rus să-și gestioneze propria avere.

De-a lungul timpului, o mare parte din acești bani a ajuns în Cipru – datorită taxelor favorabile. Pentru mulți, insula a devenit cunoscută sub numele de „Moscova de la Mediterana”.

Potrivit Atlantic Council, 36 de miliarde de dolari din banii rușilor au mers acolo doar în 2013. O mare parte din sumă a ajuns în Cipru prin intermediul unor companii-fantomă, care sunt folosite pentru a ascunde adevărații proprietari.

În 2013, Fondul Monetar Internațional a convins Ciprul să închidă zeci de mii de conturi bancare deținute de companii fictive.

Teritoriile britanice ca Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, sunt, de asemenea, destinații preferate. Un raport al Global Witness a arătat că, în 2018, oligarhii ruși aveau aproximativ 45,5 miliarde de dolari în aceste paradisuri fiscale.

O parte din acești bani ajung și în capitale financiare precum New York și Londra, unde pot fi investiți și pot aduce profit.

Organizația anticorupție Transparency International susține că proprietăți din Marea Britanie în valoare de cel puțin 2 miliarde de dolari sunt deținute de ruși acuzați de infracțiuni financiare sau care au legături cu Kremlinul.

Amploarea spălării banilor rusești a fost expusă într-un raport din 2014 al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției. Între 2011 și 2014, 19 bănci rusești au spălat 20,8 miliarde de dolari către 5.140 de companii din 96 de țări, potrivit raportului.

În urma invadării Ucrainei, mai multe țări au anunțat o serie de măsuri pentru a depista banii rusești din străinătate.

SUA a înființat un nou grup operativ, „KleptoCapture”, pentru a descoperi finanțele oligarhilor Rusiei.  Acesta va fi condus de Departamentul de Justiție și are menirea de a sechestra bunurile obținute prin mijloace ilegale.

Guvernul britanic a luat măsuri pentru a obliga oamenii să precizeze sursa banilor cu care au cumpărat active în Marea Britanie. Londra a abandonat, de asemenea, schema de „vize de aur”, care dădea drept de ședere străinilor bogați dacă investeau sume mari de bani în țară.

Malta, un alt refugiu preferat de oligarhi pentru banii lor, a renunțat, de asemenea, la „pașapoartele de aur”, care le permiteau oligarhilor să-și cumpere cetățenia. Cipru și Bulgaria au luat decizii similare încă din 2020.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău