Riscuri: De ce se tem bancherii din Republica Moldova?

22 Sept. 2021, 08:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 08:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În sistemul financiar persistă riscurile-cheie tradiționale (macroeconomic, de credit), actualmente depășite de riscul COVID-19, arată raportul de stabilitate financiară a Băncii Naționale a Moldovei.

Ratingul riscurilor, determinat de BNM, a poziționat riscul COVID-19 ca cel mai important risc, fiind caracterizat de impactul potențial ridicat și de probabilitate înaltă de materializare. Al doilea risc după importanță este riscul macroeconomic, cu capacitate dificilă de gestiune și impact potențial ridicat, dar și o probabilitate de materializare medie spre ridicată. Riscul de credit, poziționat pe locul 3, este caracterizat ca un risc cu probabilitate medie de apariție, impact potențial mediu spre ridicat și o capacitate de gestiune relativ dificilă, cu toate acestea se observă o descreștere a scorului atribuit pe toate dimensiunile analizate.

În dinamică se observă o descreștere a importanței pentru majoritatea riscurilor analizate, cu excepția riscului geopolitic (se menține la același nivel). Majoritatea respondenților consideră domeniul politic (91 la sută) și economia reală (82 la sută) surse potențiale ale riscului sistemic.

Probabilitatea de apariție, în următoarele 12 luni, a unui eveniment cu impact ridicat asupra sistemului se diminuează ușor comparativ cu iterația anterioară a sondajului, rămânând la un nivel înalt. Pe termen mediu (1-3 ani), probabilitatea privind producerea unui asemenea eveniment este în creștere ușoară pe parcursul anului 2020.

Reziliența actuală a sistemului financiar este una moderat înaltă (82 la sută), în perspectivă anticipându-se menținerea nivelului actual de soliditate (73 la sută).

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie