România ademenește medicii rezidenți din Moldova! Rafila: Colegii noştri din Republica Moldova sunt bineveniţi

04 Ian. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Ian. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Ministrul Sănătăţii din România, Alexandru Rafila, a anunţat că va mai fi organizat un concurs de Rezidenţiat în primăvara acestui an, pentru ocuparea posturilor rămase libere la concursul din 2022, precizând că sunt specialităţi unde este nevoie de medici, cum ar fi medicina de urgenţă şi specialităţi chirurgicale.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre organizarea unui concurs de Rezidenţiat în acest an pentru ocuparea posturilor rămase libere la concursul din 2022.

“Intenţionăm să mai dăm o dată concurs pentru locurile rămase neocupate. Sunt specialităţi la care e nevoie, cum ar fi medicina de urgenţă, medicina de familie. La medicina de familie s-au ocupat circa 90 din posturi. La alte specialităţi chirurgicale, la medicina de urgenţă mai puţin. O să mai organizăm cu siguranţă încă o sesiune în cursul acestei primăveri, dar problema legată de pregătirea medicilor trebuie rezolvată împreună cu universităţile, pentru că o regionalizare a responsabilităţii în ceea ce priveşte organizarea şi asigurarea pregătirii în rezidenţiat împreună cu universităţile şi cu facultăţile de medicină atunci trebuie să o punem în aplicare”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.

El a fost întrebat şi dacă există un proiect pentru aducerea în România a medicilor din Republica Moldova.

“Colegii noştri din Republica Moldova sunt bineveniţi, cu o condiţie însă. Să nu uităm că noi suntem o ţară din Uniunea Europeană, iar libera circulaţie a profesioniştilor din sănătate şi recunoaşterea mutuală a calificării profesionale în statele membre se face pe baza unor criterii. Când medicii din Republica Moldova vor îndeplini aceste criterii, aici putem să contribuim şi noi, să organizăm stagii suplimentare prin care ei să poată să îndeplinească criteriile privind pregătirea, calificarea profesională, atunci putem să discutăm despre aducerea lor, dar şi aici este un dar important să vină şi să rămână şi să profeseze în România, pentru că şi ei, în momentul în care primesc recunoaşterea din partea României, în momentul în care îşi echivalează toate stagiile, atunci pot să plece în altă parte, în Uniunea Europeană. Ideea este să găsim şi o stabilizare a personalului medical, nu doar o simplă recunoaştere care înseamnă un paşaport către alte ţări”, a explicat Alexandru Rafila.

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA